Inte en kula till diktaturer

VAPENAFFÄRER Sverige har haft långtgående planer att via myndigheten Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenfabrik. Det avslöjar Sveriges Radios Ekoredaktion och man kan styrka sina påståenden med luntor av dokument. Vapenprojektet kallas Simoom och regeringen har hela tiden varit medveten om vad som pågår, uppger Ekot.

Sverige har planerat att bistå diktaturen Saudiarabien med att bygga en vapenfabrik.

Sverige har planerat att bistå diktaturen Saudiarabien med att bygga en vapenfabrik.

Foto: Steve Helber

Piteå2012-03-07 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

"Projektet tänjer gränserna för vad som är möjligt för en svensk myndighet", står det i ett internt regeringsdokument. Man vet med andra ord att det har varit mycket känsliga affärer och en verksamhet i utmarkerna.

Att myndigheten FOI var en direkt motpart kunde givetvis bli känsligt. Därför bildades att bulvanbolag, vars chef var FOI-chefens närmaste man! På det sättet skulle man kunna mörka affärerna och undgå offentlighetsprincipen. Det är förslaget att mixtra med bolagskonstruktioner på detta sätt och ett av målen måste ju vara att undvika debatt, i riksdagen och i medierna. I den prövning som nu måste ske kan det inte bara handla om den planerade vapenfabriken utan också om hur regeringen och FOI agerat där borta i skymningslandet.

Trollet spricker i solljus och vapenaffären kommer också att spricka nu när viktiga delar blir offentliga. Inte minst de svenska aktörerna måste ha ett starkt intresse av att snabbt som ögat dra sig ur projektet för att försöka mildra de negativa effekterna.

Nu är vapenaffärer med Saudiarabien i sig inget nytt. Den socialdemokratiska regeringen gav grönt ljus till en omfattande export, ett högst tvivelaktigt beslut eftersom Saudiarabien var och är en avskyvärd diktatur som med våld slår ned på alla försök att skapa demokrati. Men de tidigare affärerna redovisades öppet. Riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson (FP) kunde i riksdagen protestera mot exporten. Sedan satte sig Ohlsson i en regering som på olika smygvägar försöker utöka vapenförsäljningen med den avskyvärda diktaturen. Men var finns nu engagemanget för de förtryckta i det väldiga ökenlandet? Var det så att det hela var intressant för folkpartisten Ohlsson bara så länge argumenten kunde användas mot en socialdemokratisk regering?

Vapenhandel leder alltid till problem. "Folkpartiet vill absolut stoppa export av vapen till diktaturer som förtrycker medborgare", sa partiets taleskvinna i riksdagen år 2005. Vad blev resultatet? Jo, att Sverige vill bygga en vapenfabrik åt folkförtryckarna i Riyadh. Och om Ekot inte rotat fram dokumenten kanske fabriken varit klar inom några år.

I Saudiarabien torteras människor. Regimen visar ingen respekt för krav på demokrati. Medierna kontrolleras av regimen. När den arabiska våren spred sig till Bahrain ställde den saudiska regimen upp med stridsvagnar för att skydda makteliten mot folket. Så är det i det land som Sverige odlar förbindelserna med.

Reglerna för vapenexport måste omarbetas. Inte en k-pist till diktaturer, inte en kula till regimer som bekämpar mänskliga rättigheter! Sveriges exportinkomster kommer att minska om man inför denna mer restriktiva linje men det är givetvis mycket bättre än att det moraliska skuldkontot växer i rasande fart.