Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet uppmanar regeringen att ändra i reglerna om a-kassa. Den som blir utan jobb i dag måste från dag ett söka jobb i hela landet. Det vill oppositionen ändra på. Under de etthundra första dagarna ska det räcka om man söker jobb i närområdet.
Den i Älvsbyn som blir utan jobb ska inte behöva tvingas iväg till Ängelholm.
Även Sverigedemokraterna ansluter sig till de rödgrönas inställning på den punkten. Och det är här det blir fel.
Det handlar inte om några förhandlingar som lett fram till en uppgörelse mellan de fyra partierna i opposition. Uttrycket "gör upp" på Ekots hemsida är grovt missvisande. Om man gör upp förutsätter det att det finns parter som kan träffa en överenskommelse. Om SD ansluter sig till de rödgröna kan man inte tala om att det handlar om en uppgörelse.
SD:s partiledare Jimmie Åkesson sökte upp Socialdemokraternas utskottsledare Ylva Johansson i riksdagen.
-Han gick in på mitt rum och jag talade om för honom att han inte var välkommen och han fick gå ut. Vi samarbetar inte med SD, säger Johansson.
Uppenbarligen har Åkesson ett intresse av att ge sken av att hans extrema parti förhandlar med Socialdemokraterna och tyvärr tycks en del aningslösa journalister gå på partiledarens dragningar. Men den socialdemokratiska linjen från valrörelsen ligger fast: Inget samarbete med Sverigedemokraterna! Däremot kan ju inte S förhindra att SD i en del frågor röstar likadant som de S-märkta ledamöterna. Men i flertalet omröstningar stöder ju SD faktiskt den borgerliga alliansen, vilket inte alls är ägnat att förvåna.
Oppositionens linje om liberalisering av a-kassereglerna är mycket rimlig. Förutom kravet att den arbetslösa inte omedelbart ska behöva söka jobb i hela landet menar de rödgröna att deltidsarbetslösa ska få generösare regler. Självfallet motsätter sig arbetsmarknadsutskottets moderate ordförande kraven.
Allianspartierna är dogmatiska och bokstavstroende. Under krisen i början av förra seklet skapades så kallade AK-jobb och lönen fick inte överstiga två tredjedelar av den på orten gällande grovarbetarlönen. Synsättet i dag är detsamma. Att göra det svårare för de arbetslösa ingår ju i den borgerliga så kallade jobbpolitiken. Men att försämra och försvåra för utsatta grupper leder ju inte till att det skapas ett enda jobb fler.