Ingen öppenhet när alliansen och SD enas

PARTIBIDRAG Nu står det klart. Folkpartiet och Centerpartiet viker ner sig för Moderaterna och Kristdemokraterna. Med Sverigedemokraterna på sin sida finns därför en majoritet i riksdagen för att låta partibidragen även fortsättningsvis vara hemliga.

Fredrik Reinfeldt fortsätter att försvara hemliga partibidrag med förklaringen att ett bidrag till ett parti är att jämställa med en röst på partiet och att Moderaterna inte vill bidra till att röja valhemligheten.

Fredrik Reinfeldt fortsätter att försvara hemliga partibidrag med förklaringen att ett bidrag till ett parti är att jämställa med en röst på partiet och att Moderaterna inte vill bidra till att röja valhemligheten.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Piteå2010-11-29 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
De hemliga partibidragen var en av de saker som var hyfsat stora i valrörelsen. Folkpartiet och Centerpartiet hade hög svansföring och krävde att partibidragen skulle redovisas offentligt så att väljarna hade chans att se varifrån de olika partierna fick sina bidrag. De rödgröna partierna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, enades också om att partibidragen ska redovisas öppet. Därför verkade det vara frid och fröjd. Men ack så man kan bedra sig.
I torsdags behandlade konstitutionsutskottet en motion med förslag på lagstiftning innebärande att alla bidrag överstigande tjugotusen kronor ska redovisas öppet. Vid denna behandling gjorde C och FP en häpnadsväckande omsvängning och slöt upp bakom den moderata avslagslinjen i utskottet. Fredrik Reinfeldt sade tidigare i veckan i en TT-intervju:
"Vår uppfattning är fortfarande att vi inte vill vara med om att röja den svenska valhemligheten."

Den moderata uppfattningen är att ett givet bidrag till ett parti är att betrakta som en röst på partiet och därför måste omfattas av en rätt till hemlighållande. Men det finns avgörande skillnad som Reinfeldt och Moderaterna blundar inför och det är möjligheten för en bidragsgivare att avstå från att lämna bidrag om man inte vill skylta med detta. Möjligheten finns också att lämna bidrag understigande tjugo tusen kronor.
Uppenbarligen är det så att man inom Moderaterna fruktar att de bidragsgivare man har är så ljusskygga att man inte vill skylta med sitt stöd till Moderaterna, och att man då riskerar att gå miste om betydande bidrag. För det kan väl inte vara så att det är Moderaterna själva som är så ljusskygga att de inte vill skylta med med vilka bidragsgivare de samarbetar. En slutsats man med säkerhet kan dra är att det finns ett stort antal bidragsgivare hos M som ger bidrag som överstiger tjugotusen kronor.
Men den Moderata hållningen förvånar inte. Öppenhet har aldrig varit Moderaternas främsta kännetecken. Men det är desto mer förvånande att Folkpartiet och Centerpartiet låter rätta in sig i det moderata ledet och lydigt följa sin ledare. Det är uppenbarligen lätt att gå från ett högt tonläge i frågan med väljarnas bästa för ögonen till att vara knähund till Reinfeldts moderater för att få del av köttbenen vid regeringsgrytan.

Att Sverigedemokraterna inte vill redovisa sina bidragsgivare öppet är på intet sätt överraskande. Det ligger i det partiets natur att inte redovisa sådant öppet. Risken är också uppenbar för Sverigedemokraterna att de skulle förlora bidragsgivare om dessa skulle bli tvingade att öppet skylta med sitt stöd till partiet.

Det är i alla fall ett misslyckande för den svenska demokratin om Sverige som ett av få länder fortsätter tillåta hemliga partibidrag. Väljarna har rätt att veta vem som lämnar betydande bidrag till olika partier så att de har möjlighet att bedöma hur detta påverkar politiken. Men inte var det många som trodde att Centern och Folkpartiet skulle vara de som fick vågen att tippa över till förmån för att stoppa öppenhet kring partibidragen. Det finns bara ett ord för detta: skamligt.
Läs mer om