Ingen ljusning i sikte för arbetslösheten
Enligt Statistiska Centralbyrån, SCB, ligger arbetslösheten just nu på minus 9,8 procent. Omkring 500 000 personer går utan jobb,medan högeralliansen framhärdar i sin jobblinje. Den har hittills bara skapat arbetslöshet. Dessutom en försämrad a-kassa och större otrygghet för dem som saknar jobb. Det är bilden av den borgerliga jobblinjen.
Mer än 60 000 unga mellan 18 och 24 år står utan jobb just nu. Nästan 15 procent. Kraftåtgärder måste till för att skapa sysselsättning, eller utbildning åt denna stora grupp. (Arkivbild)
Foto: Maria Johansson
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Lägger man samman de ungdomar som är arbetslösa och de som deltar i någon form av arbetsmarknadsåtgärd är ungefär 63 000 personer mellan 18 och 24 år utan arbete. Så hög ungdomsarbetslöshet har vi aldrig haft. Luckor efter naturlig avgång eller pensioneringar inom tillverkningsindustrin fylls inte. På samma sätt sker i kommuner och landsting. När skatteunderlaget minskar och det blir svårare att få debet och kredit att gå ihop går det ut över nyanställningarna.
Det är framförallt de unga som betalar ett högt pris. Samtidigt finns det en hel del att göra. De som lämnat skolan i förtid borde i större omfattning slussas tillbaka in i utbildning. Avbrutna gymnasiestudier är i dag en alltför vanlig orsak till arbetslöshet. En god grundutbildning är alltid bra att ha med sig i bagaget när de nya jobben kommer.
För arbetsförmedlingen gäller det att arbeta hårt för att påverka kommuner och företag att hitta praktikplatser så att ungdomar utan erfarenhet får känna på hur arbetslivet fungerar. Dessutom måste de traditionella arbetsmarknadsåtgärderna förstärkas.
Nu är dessa åtgärder självfallet ingen garanti för att alla ungdomar som går arbetslösa också ska få ett jobb, men det kan i bästa fall förhindra att allt fler ungdomar fastnar i långtidsarbetslöhet och de problem detta innefattar för den enskilde i form av försämrat självförtroende och en allmänt otrygg livssituation. Därför måste unga arbetslösa prioriteras när det gäller åtgärder. Det kan aldrig vara bra om ett samhälle introducerar 10 000-tals ungdomar i vuxenvärlden genom att göra dem arbetslösa. Regeringen måste bättre värna om ungdomen.
Fortfarande är de regionala obalanserna vad gäller arbetslösheten stora. Och det går trots allt inte att flytta människor runt i landet hur som helst för att pressa ner arbetslösheten. Tillväxtregionerna har fortfarande hyggligt med jobb medan andra delar av Sverige har en arbetslöshet som ligger en bra bit över tio procent.
Samtidigt visar utvecklingen hur viktigt det är med utbildning för att få ett arbete. Var tredje ledigt jobb kräver högskoleutbildning. Då kan det vara svårt att få en arbetslös att passa ihop med det arbete som är ledigt.
Helt klart återstår därför mycket att göra för att stödja dem som står utan arbete. Något som alliansregeringen tycks bortse ifrån och istället hoppas på de osäkra marknadskrafterna. Fortfarande är var tredje person mellan 18 och 24 år är arbetslösa.
Den ljusnande framtid är inte deras. Enligt SCB:s statistik är närmare 30 procent i åldersgruppen 18-24 år utan jobb.
De med sämst utbildningsbakgrund drabbas som alltid när jobben blir färre. Jobben finns inte och utan arbetslivserfarenhet blir det än svårare att få ett arbete. Sedan må arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin försöka trolla med olika medel och mål för att få fler ungdomar i arbete, men hittills har han inte lyckats. Den så kallade jobbgarantin har utvecklats till ett stort skämt.
Arbetslöshetskrisen har över tid blivit allt djupare och drabbat allt fler.