Ingen kallar det valfläsk

VALFLÄSK. I Sifos senaste opinionsmätning har den borgerliga alliansen ryckt åt sig ett försprång på 4,4 procent. Största uppgången står kristdemokraterna för. Det parti som starkast profilerat sig på att sänka fastighetsskatten. Ingen kallar det valfläsk. Den beteckningen är vikt för höjda bidrag och ersättningar i socialförsäkringssystemet. Hur har det här gått till?

Piteå2006-08-11 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Borgarnas förslag till sänkt fastighetsskatt finns med i Sifo-mätningen, däremot inte socialdemokraternas besked om frysta taxeringsvärden. Socialdemokraterna är de största förlorarna, framför allt bland personer över 65 år. Utspelet om frysta taxeringsvärden antas lyfta socialdemokraterna i nästa opinionsmätning.



Fastighetsskatten må vara ett dilemma i vissa delar av landet, särskilt för dem som både har ett högt belånat och högt taxerat hus. Stiger boräntorna blir effekten häftig. Å andra sidan bör stigande räntor leda till sjunkande huspriser, lägre taxeringsvärden och lägre fastighetsskatt. De som bor i ett nybyggt hus, betalar ingen skatt alls de första fem åren och därefter bara halv skatt i ytterligare fem år.

För dem som i princip betalt sitt hus, uppstår ett annat problem. Högt taxeringsvärde ger hög fastighetsskatt men kanske också förmögenhetsskatt. Dock. Väldigt många gamla, sjuka, förtidspensionerade, arbetslösa, fattiga pensionärer och familjer som ensamstående kvinnor med barn skulle mer än gärna överta problemet med att sitta på ett bundet kapital värt några miljoner kronor.

En sådan förmögenhet går alltid att omsätta i kontanter. Försäljning är inte enda utvägen. Att exempelvis belåna sitt betalda, högt värderade hus, är ungefär som att tära på vilket sparkapital som helst.



Fastighetsskatten är en oerhört betydelsefull inkomst för staten och hus går inte att gömma undan på någon skatteparadisisk ö. Förra året fick staten in drygt 24,3 miljarder kronor i fastighetsskatt. Av den summan kom merparten, drygt 14,1 miljarder kronor, från småhus. Alliansen har rundhänt lovat skattesänkningar. Och nu också sänkt fastighetsskatt med fem miljarder kronor. Var miljarderna ska plockas är ovisst.

Socialdemokraterna har inte lovat några skattesänkningar, däremot frysta taxeringsvärden med motiveringen att staten inte behöver ta in mer fastighetsskatt. Det räcker. Och det kan man nog hålla med om. Taxeringsvärdena har stigit i takt med huspriserna och på fem år ökat statens totala intäkter av fastighetsskatt från 13,2 till 24,3 miljarder kronor. Det mesta står småhusen för.



Under den pågående Noliamässan i Piteå har PRO (Pensionärernas riksorganisation) grillat företrädare för samtliga riksdagspartier. Det visade sig att alla partier vill de äldre oerhört väl. Höjda garantipensioner, höjda bostadstillägg, fler äldreboenden av olika modeller, fler vårdgivare och valfrihet och personal med hög kompetens. Och allt ska betalas med skattemedel, även de borgerligas privata vård och omsorg, och alla ska få vård och omsorg efter behov. Inte efter betalningsförmåga.

Socialdemokraterna har löftet om höjt bostadstillägg finansierat liksom beslutet om en extrasatsning på äldreomsorgen med 10 miljarder kronor fördelade på tio år. Vidareutbildning av personalen är redan igång och under utbildningstiden ges vikarier anställning. Men det räcker inte. Ytterligare miljarder måste till.



Den borgerliga alliansen lovar både kraftfulla insatser för de äldre och deras anhöriga, rejält höjda pensioner och därtill rejäla skattesänkningar överlag. Om skatten ska sänkas med 50, 100, 150, 200, 250 miljarder kronor blir aldrig riktigt klart. Nya sänkningar tillkommer med jämna mellanrum. Kristdemokraterna har fått igenom sin sänkta fastighetsskatt och fått poäng hos väljarna för det. Nu är sänkt bensinskatt på gång och därtill ska arbetsgivarens medfinansering av sjukpenningen halveras.

Ifjol fick staten in 476 miljarder kronor i skatt på arbete, pensioner, a-kassa, sjukpenning. Det var ett bra år. Och alla miljarder behövs för att driva Sverige och den allmänna välfärden som alla partier säger sig värna om. Så var ska Reinfeldt & Co ta miljarderna till sina skattesänkningar? Vem ska betala? Utförsäljning av statliga bolag, men sedan då? Lån, sänkta bidrag och ersättningar, karensdagar. Välfärd på sparlåga.

Läs mer om