Inga jobb utan ny sorts jobb
POLITIK. Socialdemokraterna vill skapa en ny myndighet för att hjälpa sjuka, arbetslösa och funktionshindrade tillbaka till arbetslivet. Frivilligt och utan hot om försämringar. Aktivare insatser, inte hårdare tag, förklarar Ylva Johansson. Har man insett arbetsmarknadens tuffa villkor?
"Vi föreslår nya aktiva insatser, inte hårdare tag", säger Ylva Johansson, som tillsammans med IF Metalls ordförande Stefan Löfvén, leder socialdemokraternas rådslag om välfärdspolitiken.
Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Sällan berättas om motsägande rapporter. Exempelvis från EU:s statistikbyrå Eurostat som visar att svenskarna är ett arbetssamt, segt och uthålligt folk. Av alla européer är svenskarna det folk som arbetar längst upp i åldern. Detta i en jämförelse med EU: s 27 länder plus Norge och Schweiz. När det gäller personer som fortfarande yrkesarbetar efter fyllda 55 slår Sverige övriga länder med bred marginal. Gruppen förvärvsarbetande kvinnor ställer Sverige och Danmark i en absolut klass sig för sig.
I debatten lyfts särskilt fram att Sverige har så många unga förtidspensionärer. Visst, det finns runt 14 000 unga under 25 år som har sjuk- och aktivitetsersättning, det som förr kallades förtidspension, men närmare sjuttio procent av förtidspensionärerna är över femtio år och den absolut största gruppen är mellan 60 och 64 år. De är alltså i slutet av sitt yrkesverksamma liv. Sammanlagt har ungefär 540 000 personer sjuk- eller aktivitetsersättning. De människorna är till stor del frukten av 1990-talets kraftiga rationaliseringar och slimmade arbetsplatser med ökat tryck på den arbetskraft som blev kvar. I den ekonomiska krisen och det följande stålbadet skulle allt färre utföra allt mer både på privata och offentliga arbetsplatser.Löpande bandet kom till heders igen, sjukpenningen sänktes, karensdagar infördes. Att stanna hemma och vårda "flunsa" och värk blev för dyrt. Människor for illa.
Samhällsdebattörer och nationalekonomer varnade för en baksmälla. Den slog till 1998 då kvinnornas långtidssjukskrivningar formligen exploderade, en utveckling som fortsatt under 2000-talet. Detta trots försämrad sjukpenning och karensdag. Om orsakerna finns flera rapporter.
Den socialdemokratiska regeringens utredare av sjukskrivningarna, Jan Rydh, intervjuad i PT augusti 2000, sa så här: "Man behöver inte vara särskilt begåvad för att se att neddragningar och rationaliseringar gjort arbetsbördan för tung. Orsakerna är många och komplicerade, men sambandet mellan neddragningar av resurser och ohälsa är odiskutabelt".
I oktober 2005 kom Arbetslivsinstitutet med en forskningsrapport som befäste Jan Rydhs utredning och nu senast TCO-rapporten "Jakten på superarbetskraften".
Flera studier visar att mer än hälften av de sjukskrivna både orkar och vill arbeta om bara arbetets villkor var rimligare. Men de jobben finns inte. Det finns just inga jobb alls att gå till för den som inte är fullt arbetsför. De är förvisade från arbetsmarknaden.
När socialdemokraterna säger sig vilja förändra villkoren för sjukskrivna, långtidsarbetslösa och funktionshindrade, skiljer de sig trots allt på väsentliga punkter från den borgerliga alliansregeringens modell där individen i princip piskas att själv ta ansvar för sin återgång till arbetslivet. Socialdemokraterna vill återupprätta företagshälsovården, men det mest intressanta är en ny myndighet, Kraftsam, som ska hjälpa till med allt från utbildning till rehabilitering. Att gå in i ett program är frivilligt, men den som går in måste vara aktiv och det förefaller ju rimligt.
Förhoppningsvis har åtminstone socialdemokraterna äntligen insett vilken hård utsortering som råder på arbetsmarknaden. För även med de här åtgärderna kommer det att krävas politiskt beslutade jobb för att lotsa människor ut på den ordinarie arbetsmarknaden och en särskild arbetsmarknad för dem som trots allt aldrig tas emot. Och i förebyggande syfte; humanare arbetsvillkor och möjlighet till en ekonomiskt mjuk övergång mellan arbetslivet och livet som pensionär.