Inför kommande lönekamp

Löner Landets kommuner har svårt att få ekonomin att gå ihop. Samtidigt går vi mot en tuff avtalsrörelse under kommande år, där Kommunal är det tunga facket. Medan kommunerna anser att utrymmet för löne-ökningar är marginellt har facken en annan uppfattning.

Även om det är lågkonjunktur hävdar Kommunals förhandlingschef Håkan Pettersson, att det måste satsas på jämställdhet i den kommande avtalsrörelsen.

Även om det är lågkonjunktur hävdar Kommunals förhandlingschef Håkan Pettersson, att det måste satsas på jämställdhet i den kommande avtalsrörelsen.

Foto: SCANPIX

Piteå2009-07-30 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Den 31 mars 2010 ska omkring 900 000 kommun-och landstingsanställda ha ett nytt avtal. För Kommunalarbetareförbundet är budskapet till de kommunala arbetsgivarna redan tydligt: Även i dåliga tider måste det göras särskilda jämställdhetssatsningar. Lågavlönade kvinnor måste få det bättre. Även i en lågkonjunktur ökar kostnaderna för el, värme,telefon och hyra. För att inte tala om matpriserna.

För en majoritet av kvinnor är lönen den viktigaste jämställdhetsfrågan. I dag tjänar nära 60 procent av heltidsarbetande
LO-kvinnorna kring 20 000 kronor i månaden. Lägg därtill alla med påtvingad deltid med otillräckliga löner.
Tre av fyra kvinnor arbetar i
offentlig sektor. Tre av fyra män jobbar i den privata sektorn. Svenska kvinnors löner är drygt 84 procent av männens. Alliansregeringen är inte kvinnornas bäste vän.
Några exempel: Löneskillnaderna. Det är hög tid för facken att sätta ner foten. Därför är nästa års avtalsrörelse så viktig.
Deltidsjobben:
Lagstifta om rätten till heltidsarbete. Bara detta att försämra a- kassan för dem som tvingas deltidsarbeta. Det är framförallt kvinnor som drabbas. Något som jag påtagligt fått många exempel på när kvinnor tagit kontakt med mig, förtvivlade för att de förlorat sin ersättning och tvingas söka jobb i hela Sverige för att i bästa fall få tillbaka sin a-kassa. Vad är det för rättvisa?

Och hur har alliansen tänkt sig att de deltidsarbetande kvinnornas framtida pension ska se ut?
Dessutom: servicesektorn och merparten av den offentliga
sektorn har de sämsta arbetsmiljöerna. Kvinnor dominerar. När långtidssjukfrånvaron analyseras visar det sig, föga överraskande, att det är kvinnor som är hårdast drabbade.

Många som jobbar inom Kommunals avtalsområde känner sig otillräckliga i sin arbetssituation. De får aldrig göra klart vad de ska göra utan måste skynda vidare till nästa arbetsuppgift. De får inte göra ett arbete med tillräckligt bra kvalitet. Även om de vill.
Politikerna har delvis avhänt sig sitt ansvar för att vård och
omsorg ska fungera och istället överlåtit detta till tjänstemän. Samtidigt som antalet heltidsanställda minskat har andelen timvikarier och deltidsanställda ökat.

Allt tyder på att åldersutvecklingen medför att det måste anställas många inom vård och omsorg inom det närmaste decenniet. Dels på grund av pensionsavgångar, dels beroende på att allt fler blir äldre och kräver mer vård. Då måste också lönerna följa med i utvecklingen och färre kan inte göra mer.
Som det ser ut i dag kan det säkert bli skarpa lägen under den kommande lönerörelsen. Det är bra för samhällsekonomin, att de med de allra lägsta lönerna lyfts upp. Då ökar köpkraften och konsumtionen, vilket kan vara av betydelse nu när konjunkturen är svag. Dessutom är det ofta kvinnor som har de lägsta lönerna och som skulle gynnas mest om de lägsta lönerna inom LO-kollektivet lyftes något mer än lönerna för övriga grupper.

Hushållen är trots lågkonjunkturen ändå optimistiska om den egna ekonomins utveckling under den närmaste framtiden. Då är tillskotten i den egna plånboken viktiga. En av förutsättningarna för att vi ska reda ut en lågkonjunktur är att den inhemska efterfrågan hålls uppe.
Då är det bra med låglöne-
satsningar.
Läs mer om