IF Metall (och den historiska föregångaren Metallindustriarbetareförbundet) har en stolt historia och flera gånger spelat en central roll för samhällsutvecklingen.
■På 1970-talet drev fackförbundet på för en omstrukturering av svensk stålindustri och bildandet av den nya ståljätten SSAB. Det var en smärtsam omställning för många orter, men den innebar att svensk stålindustri överlevde och tog sig igenom krisen.
■1997 gick Metall i spetsen för det historiska Industriavtalet, som skapade en ny norm för lönerörelserna och gjorde att Sverige fick en mer måttfull lönebildning.
Anders Ferbe, dagens ordförande i IF Metall, har fortsatt i samma konstruktiva anda. 2014 gästade jag IF Metalls kongress i Stockholm. Där presenterade Ferbe tio krav för en nyindustrialisering av Sverige. Uppenbarligen gjorde det intryck. I början av 2016 presenterade näringsminister Mikael Damberg (S) programmet en ”Smart industri – en nyindustrialiseringsstrategi för Sverige”, helt i linje med kravet från IF Metall.
Exemplen säger en del om fackföreningsrörelsens betydelse för svenskt samhälls- och näringsliv. IF Metall är ingen bromskloss utan en pådrivare för jobb, tillväxt, företagsamhet, ny teknik och innovationer. Förbundet vet att medlemmarnas jobb och löner hänger på Sveriges förmåga att hävda sig i den internationella konkurrensen.
Exemplen visar dessutom att de idéer som diskuteras i de fackliga leden i dag kan vara verklighet i morgon. Därför är det högintressant att kolla på vad som är på gång inför IF Metalls nästa förbundskongress, som genomförs i Göteborg 19-22 maj 2017.
Under veckans Noliamässa i Piteå fick jag en pratstund med Anders Ferbe, som deltog vid ett seminarium. Han berättade att den pågående digitaliseringen av industrin kommer att bli en huvudfråga på kongressen. Ferbe är utvecklingsoptimist och ser inte den nya tekniken som ett hot mot jobben eller Sverige som industrination.
”Gammal teknik bygger inte framtiden. Istället gäller att ta tillvara vara på möjligheterna med robotisering, automation och digitalisering. Det kan skapa utrymme för bättre och mer utvecklande jobb. Den nya tekniken blir vad vi gör den till”, säger han.
”Teoretiska praktiker” är ett nyckelbegrepp i framtidens industri, menar Ferbe. Det måste helt enkelt finnas en koppling mellan teori och praktik.
”I dag när man tillverkar, ta 3D-printing som exempel, så är det enormt hög teknisk kompetens i maskinen. Men det kräver också yrkesskicklighet bland de som ska göra programmeringsjobbet. Det kräver inte bara att man är en datatekniker, utan du måste också förstå hur material fungerar i sin verkliga miljö”, konstaterar han.
Men det gäller att samhället hänger med och anpassar sig till de nya tiderna. Ferbe pekar på att det behövs mer samverkan mellan industri- och IT-företag, pengar till forskning och att göra det enklare för företagen att få stöd för sitt innovationsarbete. Vidare trycker han hårt på vikten av kompetensutveckling bland IF Metalls medlemmar.
”En idé vi diskuterar är en form av kompetensförsäkring eller kompetenskonto. Vi måste få in ett ständigt lärande för att människor ska kunna utvecklas och söka mer avancerade jobb”, framhåller han.
Det är resonemang som visar att IF Metall fortfarande äger förmågan att tänka utanför den gamla boxen och pröva nytt. Förbundet njuter inte bara av sina historiska framgångar. Även förbundskongressen 2017 har förutsättningar att bli ett rejält avstamp in i framtiden. Det känns som att IF Metall har en hel del att bidra med i framtidsdebatten.