I stormens öga

VÄRLDSEKONOMI För första gången har kraditvärderingsinstitutet Sandard&Poor’s sänkt USA:s kreditbetyg. Ett besked som skakat om världsekonomin och självfallet även Sverige med sitt beroende av vad som händer med ekonomierna i vår omvärld. Om det kommer en djup ny finanskris drabbas även Sverige via export och handel. Något som vi inte önskar.

Barack Obama står inför en tuff men nödvändig uppgift för att återskapa förtroendet för den amerikanska ekonomin.

Barack Obama står inför en tuff men nödvändig uppgift för att återskapa förtroendet för den amerikanska ekonomin.

Foto: Carolyn Kaster

Piteå2011-08-08 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sverige är en öppen ekonomi och om det blir en större finansiell kris drabbas också vi. Än är det för tidigt att sia om konsekvenserna av beskeden från USA, men visst ökar det den osäkerhet som redan finns om den framtida ekonomiska utvecklingen.

Redan talas det om att den nya ekonomiska krisen kan fördröja sjösättningen av regeringens viktigaste vallöften. Något som bland annat skulle innebära att höjningarna av pensionerna fryses inne liksom ett sjätte jobbskatteavdrag.

Ännu är det dock för tidigt att teckna alltför dystra framtidsutsikter för den svenska ekonomin som i motsats till bland annat Grekland, Italien och Spanien befinner sig i gott skick, men den bilden kan snabbt förändras.

Helt klart är att det just nu är ett mycket turbulent läge på den finansiella marknaderna. Enligt centerledaren Maud Olofsson är regeringen redan beredda att fördröja vissa av regeringens vallöften.

Detta om krisen fortsätter och fördjupas. Statsfinanserna får aldrig riskeras är budskapet.

Nu ska genast sägas att detta är kommentarer som kanske förändras över tid när vi vet hur ekonomier viktiga för Sverige reagerar. Samtidigt är det självfallet riktigt av regeringen att varna för vargen en gång för mycket än en gång för lite. Men innan allt klarnar är det säkrast att ha lite is i magen och inte spekulera allt för mycket.

Helt klart att finanskrisen är djup och att den på sikt kommer att få effekter världen över. Hur stora dessa blir är omöjligt att förutspå.

Om kongressens i USA tillsammans med andra goda krafter tar sig samman till ett beslut för att rekonstruera en finansmarknad i kaos kan mycket rätas upp, men tiden rinner snabbt iväg.

Det är knappast några underord när finansminister Anders Borg konstaterar att det är ett allvarligt läge på finansmarknaden. Det är sannolikt bara förnamnet. Självfallet försöker ansvariga politiker runt om i världen ljuta olja på vågorna och det gäller att vara försiktiga med orden.

Den nedgång i ekonomin vi upplever är ingen ny företeelse. Problemen i USA har vi levt med länge. Det är inte första gången som finanspolitiken i USA ifrågasätts på grund av partikäbbel mellan demokrater och republikaner.

Så mycket är klart att vår egen alliansregering kanske redan efter någon vecka på allvar måste ompröva de prognoser som just nu ligger till grund för den ekonomiska politiken. En ny lågkonjunktur kan komma snabbt. Helt klart är att människor redan känner oro för sin framtid. Hittills har Fredrik Reinfeldt och Anders Borg legat lågt med kommentarer till utvecklingen. Det är kanske dags att komma ut på banan?

Världsekonomin har fått många törnar tidigare och kommit tillbaka. Så lär ske även denna gång. Även om problemen just nu tycks hopa sig både för USA och den Europeiska unionen och därmed Sverige.

Läs mer om