I Japan kallas det "Karoshi"
NÅDATID. Socialstyrelsen backar om de hårt kritiserade sjukskrivningsreglerna. Tillfälligt. Grunden lär ligga fast. Porten till Försäkringskassan ska göras smalare. Sjukskrivning ska ersättas med arbete efter förmåga. Vackert talat, men samhällets krav är något helt annat; människor ska jobba mer, inte mindre.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Varför skulle inte Försäkringskassan tungt luta sig mot styrdokumentet de själva varit med om att utforma? Försäkringskassan överprövar
redan läkarnas sjukintyg och avslår sjukpenning. Vi kan nog räkna med att sjukintyg kommer att underkännas i än större omfattning.
Underkännande av sjukskrivning är också ett underkännande av doktorns kompetens och det finns helt säkert en bortre gräns för hur många bakläxor en läkare tål. Det troliga är att doktorn fogar sig och blir allt restriktivare med att sjukskriva och därmed är syftet uppnått. Färre sjukskrivningsdagar, mindre pengar till sjukersättning och mer till regeringen Reinfeldts skattesänkningar.
Läkarförbundet ger sitt stöd, men enskilda
läkare är fortsatt hårda i sin kritik. Socialstyrelsen sätter ramar, men struntar i innehållet. Ingenting om vilka rättigheter patienten har för att tillfriskna. Ingenting om vilka resurser som finns och vilka som ska tillsättas för att så snabbt som möjligt nå resultat.
Från regeringen kommer kloka uttalanden om att människor ska få arbeta efter sin förmåga. Jättebra. Fixa det. Alla kan göra någonting", även om man är förlamad från halsen och nedåt", men de jobben finns inte, som distriktsläkaren Björn Taubert skriver på onsdagens DN Debatt under rubriken "Bristerna i arbetslivet höjer sjukskrivningstalen".
Så är det. Arbetsgivarna slimmar personalstyrkan och de som finns kvar ska kunna gå för hundra procent. Minst. Ett system som efterhand spottar ut nya medborgare med stressjukdomar både osynliga och synliga. Vem orkar ta tag i det, i en kultur där allt högre vinster i miljoner och miljarder är enda måttet på framgång?
I uppmärksamheten kring Socialstyrelsens nolltolerans för sjukskrivning av utbrända har ett påstående om att diagnosen "utbrändhet"
bara finns i Sverige.Underförstått; om sjukdomen bara finns här, finns den då, eller är den
bara påhittad.
Sverige må vara ensamt om den medicinska
diagnosen, men sjukdomen finns i hela världen men går då under "depression", berättar Marie Åsberg, professor emeritus i psykiatri vid Karolinska institutet. Hon säger också att det inte dröjer länge innan fler länder följer Sveriges exempel.
I Japan kallas sjukdomen "Karoshi". Den infödde Pitebon förstår genast vad det handlar om. Resår heter "karushe" på pitemål och japanerna får "karoshi" av att tänja sig till det yttersta. De arbetar ihjäl sig. Varje år beräknas 30 000-50 000 japaner dö av överarbete.
Därtill kommer alla dem som överlever hjärtinfarkt och hjärnblödning men aldrig blir som förr igen.
I Sverige är det politiker och tjänstemän som kämpar mot sjukdomen genom att avskaffa den, alternativt göra den för dyr att få. I Japan bekämpas sjukdomen av advokaten Hiroshi Kawahito.
I Kawahitos recept ingår att företagens makt över människorna måste minska och att de ska skapa ett drägligt arbetsklimat för sina anställda istället för att bara ägna sig åt vinstkalkyler. Ett recept att kopiera. Menar myndigheter och politiker allvar med viljan att förbättra hälsoläget, inte bara sänka sjukskrivningstalen, måste förändringar till på många plan.