Opinionsmätningarna har blivit en allt viktig del av den politiska vardagen. Allt fler opinionsinstitut vill ha ett ord med i laget. Därför är det intressant att ta del av Svensk väljaropinions siffror, där resultatet från de fem största opinionsföretagen vägts samman.
Senast så skedde var nu i söndags, en mätning som bygger på 5 558 intervjuer. Några större förändringar i väljaropinionen kan inte noteras. Socialdemokraterna är fortsatt överlägset största parti med
30,6 procent. Främste utmanare är som så ofta Moderaterna med 24,2 procent av opinionen.
Tvåpartiregeringens andra hälft Miljöpartiet har drygt 6,1 procent i denna mätning. Av de mindre borgerliga partierna klarar sig Centern och Folkpartiet bäst med dryga fem procent medan Kristdemokraterna som så ofta balanserar på fyraprocentsspärren.
Något anmärkningsvärt är att en handfull partier ligger och dippar krig 4-6 procent. Undantaget Sverigedemokraterna med sina 14,1 procent i denna marsmätning.
Kristdemokraterna är det parti som har svårast att locka nya väljare.
Att partiet fått en ny ledare har knappast hunnit påverka opinionssiffrorna. Den blivande partiledaren, Ebba Busch Thor 28-årigt kommunalråd från Uppsala, har lovat att förnya partiet. Något som enligt bedömare enbart kan betyda att partiet blir något mer högerbetonat än tidigare.
Partiet har även utsett två överrockar i och med att Jakob Forssmed och Emma Henriksson föreslås till förste respektive andra vice partiordförande. En del av dimmorna kring detta förfarande lättar förmodligen i samband med det extra rikstinget den 25 april.
Kristdemokraterna har tidigare bara haft tre ledare med Alf Svensson som primus motor och den som gjorde KD till ett riksdagsparti att räkna med. Så byttes Alf till Göran Hägglund och lindanseriet kring riksdagens fyraprocentsspärr fortsatte
Tufft blev det också när Mats Odell, partiets dåvarande andre vice ordförande, utmanade Göran Hägglund. Den krisen klarade Hägglund om än med möda, men där ligger en intern konflikt som fortsatt pyr.
I den striden tog Ebba Busch Thor ställning för den mer konservative Odell.
Turbulent så det förslår alltså.
Kristdemokraterna har hittills inte hittat fram till ett vägvinnande koncept trots många tappra försök, men ingen vet förstås vad Ebba Busch Thor har i bakfickan.
Vinnande för Busch i partiledarstriden var sannolikt att hon visat på gott politiskt handlag. Den dogmatism som en del kritiker satt som stämpel på henne tycks mer eller mindre ha försvunnit. Hon anses även ha goda förutsättningar att kommunicera sitt politiska budskap, och det är självfallet viktigt i dagens mediesamhälle.
Sedan är förstås frågan hur Ebba Busch Thor uppfattas av sina borgerliga kolleger. I och med att hon i april väljs till KD-ledare får vi tre borgerliga partier med kvinnor som partiledare. Äldst i gården är Centerns Annie Lööf, som efter det senaste årets framgångar för partiet sitter säkert i sadeln.
Moderaternas Anna Kinberg Batra har just nu att bemästra ett smärre ”uppror”, där hon kritiseras för den så kallade decemberöverenskommelsen över de politiska blockgränserna, men det skulle mycket till om inte detta bara är en storm i ett vattenglas.
Batra har ett starkt stöd.
Då sitter nog folkpartiledaren Jan Björklund mera pyrt till. Så kom inte och säg att politik är tråkigt.