Hiv inte under kontroll
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Asien.
Trots alla de ansträngningar som görs har det ännu inte gått att hejda hiv- och aidsepidemin. Just i denna stund lever drygt 40 miljoner människor runt om i världen med hiv eller aids. Som tal känns dessa tiotals miljoner overkliga plockar man ner dem på enskilda individer får man kanske en hum om katastrofens omfattning. Förra året dog nära tre miljoner människor av sjukdomen.
Det är även svårt att se tendenser till att sjukdomen skulle kunna stoppas. Enligt Unaids är det inte bara Afrika där sjukdomen är en farsot utan även delar av Asien. Inom några år beräknas minst tio miljoner människor att ha drabbats.
Hiv och aids har bland annat fått fotfäste i Kina och Thailand. Även i Östeuropa sprids viruset i en takt som borde fått regeringar att reagera för länge sedan med aktiva program för att förhindra ytterligare spridning.
Hittills är det främst de afrikanska länderna söder om Sahara som drabbats hårdast. När människor insjuknar orkar det inte sköta sin vardag. Arbete är inte att tänka på. Att sköta ett jordbruk och se till att få mat för dagen finns det inget utrymme för. Det innebär att redan utarmade områden drabbas än hårdare av svält och nya umbäranden.
Tidigare har många politiska ledare i både Asien och Afrika nonchalerat faran med en hiv-och aidsepidemi. De har helt enkelt inte velat se frågan, de har inte förstått allvaret i det som håller på att ske. Nu har en attitydförändring skett, om än i sista minuten. Både i Kina och Sydafrika har man äntligen vaknat inför de mänskliga katastrofer blivit alltmer påtaglig.
Samtidigt med att allt fler i den fattiga världen drabbats har de stora läkemedelskoncernerna haft svårt att utveckla bromsmediciner till ett pris som är rimligt i länder, där fattigdom och svält redan är ett problem. Först under de allra senaste åren har effektiva och billiga bromsmediciner blivit tillgängliga, läkemedel som kan nå ut till alla behövande om bara viljan finns och en rad fördomar motverkas.
I ett större perspektiv utgör hiv och aids ett allvarligt hot mot hela samhällen. I vissa afrikanska länder är redan
i dag är omkring en tredjedel av barnen föräldralösa. En ohygglig och för oss helt overkligt scenario, men det existerar.
Medan krisen växer är det tyvärr få politiker i den rika delen av världen som prioriterar ett bistånd som skulle kunna hjälpa. Supermakten USA, med George W Bush som initiativtagare, drar istället ned på sina biståndsinsatser. Detta om något är oroande. Det är tydligen viktigare att vara världspolis än att vara den kan skapa förutsättningarna för att begränsa eller i bästa fall stoppa hiv-och aidsepidemin.
Hotet från hiv och aids har inte inte minskat. Snarare tvärtom. Den finns även i vår egen närhet. Antalet hiv-fall ökar även i Sverige. En oroande utveckling.