Hemskt vad det är hemskt
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Det är Atkins-dieten och GI-metoden som satts under lupp av internationella forskare och dom är inte nöjda. Professor Klaus Dieter Lessnau vid New Yorks School of Medicine i USA spolar Atkins-dieten. Osunt. Farligt. Det förstod vi ju. Man kan inte bara käka kött och strunta i kolhydraterna. Kroppen tror att den lider av kronisk svält och bestämmer sig för att dö.
GI-metoden är heller ingen höjdare. Den som säger nej till vitt bröd och potatis och diverse annat med högt glykemiskt index som sägs höja blodsockret. Pulveriseras av doktor Elizabeth Meyer-Davis vid University of South Carolina i USA. Hon har studerat 813 vuxna under fem år och funnit noll blodsockerförhöjning. Mytologi, dundrar Meyer Davis. Ingenting att hålla sig till för den som vill bli av med sittfläsket.
Undrar hur mycket kosing mytskaparna bakom Atkins-dieten, GI-metoden, Stenålderskosten och vad allt, har tjänat på sina böcker, föreläsningar och konsultuppdrag?. Och hur många lösnummer det numera morgonpigga kvällstidningarna sålt?
"Gå ner sju kilo på en vecka! Ät så mycket du vill och tappa femton kilo! Vi har kuren som gör dig till en ny Carola!" Den har jag också och den är inte kul. Danske rikshospitalets kur. Det är där man kan hamna. På hospitalet.
Efter Lessnaus och Meyer-Davis forskarrön får kvällstidningarna i alla fall något nytt att skrämma ihjäl oss med. Glöm det där med att B-vitamin ger dig stroke. Och att du kan dö av en halv magnecyl. Visserligen behövs det litet otur, men vem har inte det?
Nåväl. Nu är det annat som gäller. "Varning för Mördar-Dieten! Är du i farozonen? Vi har testet!" Eller "GI-metoden - gick du på den? Känn dig uppblåst! "
Drakarna, de med eldspruta och hög svansföring, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet, nyttjar en mer pedagogisk skrämseltaktik.
"Hur vet jag om korven är fylld med kranvatten?" är den försåtliga rubriken i Svenskan som försöker ge svar på alla upprörda och oroliga läsares frågor.
Va? Vem skulle ha kommit på att ställa den frågan om inte Svenska Dagbladet dagen innan, på bästa nyhetsplats, fyllt korven med kranvatten, polyfosfater, emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel, potatisfibrer och fuskröksmak? Nobody. Det är så man skapar beroendeframkallande läsarkontakt.
Flytta till Norrbotten och känn er trygga. Här har vi guld i korv (Jokkmokks 2 st och Piteortens chark) samt tre silver (Nordchark i Luleå).
Det värsta har jag sparat till sist. Känsliga personer varnas. Det är fläsk i hamburgarna! Avslöjandet står Svenskan för. Axfood höll på att svimma. Och jag med. Förstod väl att jag fått i mig något olämpligt. Upp tio kilo. Fläsk i hamburgarna! Hur farligt är det? Jämfört med E452?
Kan man dö? Svar ja. Man inte bara kan, man gör det.