I slutet av november beslutade en riksdagsmajoritet (bestående av M, C, L, KD och SD) att avvisa den rödgröna regeringens förslag till nya regler för den offentliga upphandlingen. Beslutet beskrevs som ett misslyckande för civilminister Ardalan Shekarabi (S). Men de riktiga förlorarna var vanliga svenska arbetare.
Filosofin bakom S-regeringens proposition var enkel. Det handlade om att sätta stopp för oseriösa företag att vinna offentliga upphandlingar genom att ha låga löner, dåliga arbetsvillkor eller skadlig arbetsmiljö.
Taxichaufförerna som sköter färdtjänsten, lokalvårdarna som städar skolorna eller byggnadsarbetarna som slår upp nya äldreboenden ska ha anständiga löne- och arbetsvillkor.
Därför föreslog regeringen ett lagstadgat krav på kollektivavtalsenliga villkor när det gäller lägstalön, semester och arbetstid vid offentliga upphandlingar.
Det handlade inte om en revolution, utan om en lagändring för att garantera vettiga konkurrensvillkor och stärka den svenska kollektivavtalsmodellen som alla partier säger sig värna (åtminstone i sina valtal). Men tyvärr förvandlades frågan till ett slagträ i den inrikespolitiska trätan mellan regering och opposition.
Det blev viktigare för allianspartierna att ge Shekarabi en knäpp på näsan än att göra en överenskommelse för att garantera vettiga villkor på svensk arbetsmarknad.
Nu har emellertid ett av allianspartierna kommit till sans. Kristdemokraterna har bestämt sig för att göra upp med Ardalan Shekarabi och regeringen. Det nya förslaget innebär en del justeringar jämfört med det tidigare. Det berör inte all offentlig upphandling utan bara de största problemområdena.
”Det finns branscher där man har sett att det finns bekymmer. Det handlar om bygg, städ och transporter framförallt där det finns seriösa företag som anser att det varit meningslöst att delta i de här upphandlingarna”, säger Jakob Forssmed, som är KD:s ekonomisk-politiska talesperson, till Dagens Industri.
Forssmed ser uppgörelsen som ”en rimlig kompromiss”.
”Vi har åstadkommit betydande förbättringar när det gäller småföretags möjligheter att delta, när det gäller innovationsföretag och då två tredjedelar av upphandlingarna över huvud taget inte blir föremål för den här regleringen”, säger han till DI.
Det hedrar Forssmed och Kristdemokraterna att de agerar konstruktivt i den här frågan. Om bara viljan finns går det att komma överens över blockgränsen och hitta ännu fler gemensamma lösningar.
Socialdemokraterna och LO hade så klart sett en ännu mer genomgripande förändring. Men uppgörelsen med KD innebär under alla omständigheter ett steg i rätt riktning. Den kan komma åt de värsta formerna av lönedumping som vi sett under de senaste åren.
Det är välkommet från löntagarnas synpunkt. Men det är till glädje även för alla seriösa bolag som följer svenska kollektivavtal och har en vettig personalpolitik. Sådana aktörer har haft det svårt när skrupelfria arbetsgivare kunnat vinna offentliga kontrakt genom att dumpa löner och social standard.
När prispress går före anständiga arbetsförhållanden blir det omöjligt för schyssta företag att konkurrera när den offentliga sektorn köper in tjänster.