Hårda klappar till de svaga

TILLKLAPPAT. Regeringens hårda klappar till arbetslösa, sjukskrivna och förtidspensionerade är inslagna och färdiga för leverans. Konjunkturinstitutet hyllar politiken i en krass sifferexercis. Människor med känslor och behov ingår inte. Matematiken styr över politiken.

Piteå2006-12-22 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Med en dags förskjutning klubbades försämringen av a-kassan på torsdagen. Att socialdemokraterna och vänsterpartiet använde den demokratiska möjligheten att skicka tillbaka förslaget till arbetsmarknadsutskottet, med hänvisning till att det var dåligt förberett, förändrade inget i sak. Förslaget drogs inte tillbaka och det blev inte bättre, men det var ändå rätt handlat.

Den genomgripande förändringen av a-kassan är dåligt förberedd. Okända, otrevliga överraskningar dyker hela
tiden upp. Alla får det sämre, men riktigt dåligt går det för säsongsanställda och deltidsanställda som får betala dyrt för en kraftigt försämrad ersättning. För exempelvis Hotell- och restauranganställda och teateranställda kan det handla om nära på halverad ersättning. Tusentals förlorade kronor per månad.



Sjukersättningen dyker dramatiskt. Den försämringen klubbades redan på onsdagen. För att fler verkligen skulle få ut 80 procent av inkomsten vid sjukdom, vård av barn och föräldraledighet höjde s-regeringen taket till 33 000 i månadsinkomst. En höjning som den borgerliga regeringen direkt sänker till 25 000 vid årsskiftet.

Den som ligger på maximal ersättning förlorar i ett slag 7 112 kronor i månaden. Dessutom ska sjukpenningen grundas på inkomst bakåt i tiden och inte på gällande. Förtidspensionärer bjuds också beska droppar. Redan försvagad ekonomi sänks ytterligare med försämrad ålderspension.

Socialförsäkringsministern och
moderaten Cristina Husmark Pehrsson förklarar att alla försämringar görs av omtanke om de berörda. "Det viktigaste är att undanröja hinder och stimulera till återgång i arbete". Undrar vilka skolor som lär ut det där sättet att formulera brutaliteter så att det
låter som en högvinst?



I Konjunkturinstitutets prognos kommer mer av den här formuleringskonsten. Den är, för att komma från oberoende statliga Konjunkturinstitutet, en lovsång till sittande regering av sällsynt högstämt slag. Tillförordnade generaldirektören Mats Dillen (ordinarie har gått till finansdepartementet) ser en urstark arbetsmarknad i kristallkulan. Fortsatt (!) jobbexplosion de närmaste två åren - 142 000 nya jobb och av dem fixas 30 000 direkt med regeringens politik.

Siffrorna i KI:s prognos har skrivits upp ordentligt sedan i augusti. Då var det mer döden, döden. Så pessimistisk var KI:s matematiker att de räknade 150 procent fel på antalet nya jobb tredje kvartalet i år. Spådda 20 000 blev i verkligheten 50 000.



Nu stundar ljusa tider. Sänkt inkomstskatt för dem som arbetar i kombination med rykande högkonjunktur betraktas normalt som dårskap. Men det ordnar sig. Mindre pengar till
arbetslösa och sjuka i kombination med skrotandet av Ams-åtgärder som höjer den öppna arbetslösheten och pressar lönerna, fixar balansen i ekonomin och håller tillbaka inflationen.

Så rakt uttrycker sig inte KI:s prognosmakare, men det är kontentan av analysen. De vill ge bilden av ett Sverige som skriker efter arbetskraft. Det gäller möjligen vissa yrkesgrupper, men det gäller knappast dem som kastas ut i öppen arbetslöshet när Ams-programmen försvinner och a-kassan försämras och tar slut. Slutsatsen av KI:s prognos är att arbetslösheten fortsätter att vara hög, men de arbetslösa får det ännu sämre.



Statsminister Fredrik Reinfeldt talade allvarligt om utanförskapet i sitt jultal. Ämnet lär vara än mer aktuellt nästa jul.

Läs mer om