Det är ett ödets nyck att ledare från 200 länder samlas just i Katowice omgiven av de smutsiga och farliga kolgruvorna i södra Polen. Landet är extremt beroende av kol. Här finns Europas sämsta luft och vägen bort från kolet är lång och svår.
Polen har valt ”Just transition” – rättvis övergång – som tema för toppmötet. Det är ett klokt tema. Övergången till ett fossilfritt samhälle kan inte bara handla om att snabbt få ner utsläppen av växthusgaser. Gruvarbetarna som mister jobbet när kolgruvan stängs måste få chansen till nya jobb, gärna i en ny grön energisektor.
Det krävs därför en radikal fördelningspolitik både nationellt och globalt om problemen ska lösas. Annars blir det som i Paris, där ”de gula västarna” reagerar våldsamt på höjda priser på bensin och diesel.
De ser klimatomställningen som ett elitprojekt, även om det är jordens fattigaste som drabbas hårdast av den. Protesterna fick den franska regeringen att backa på skattehöjningarna, vilket klimatförnekaren Donald Trump inte var sen att hänga på och hävda att klimatavtalet är dåligt och orättvist.
FN:s generalsekreterare António Guterres sade i sitt öppningstal att det är en fråga om liv och död. Nu krävs kollektivt ansvarstagande om utvecklingen ska kunna vända. Zoologen och tv-profilen David Attenborough varnade för att vi står inför en global katastrof skapad av människan och menade att politikerna på toppmötet har världens öde i sina händer. Ja, framsteg krävs i Katowice.
Guterres hade sällskap vid podiet av 15-åriga Greta Thunberg från Stockholm. I augusti inledde hon en skolstrejk för klimatet vid Mynttorget utanför riksdagshuset. Nu sitter hon där varje fredag, men hon skolkar inte längre. Skolan låter henne vara där med anpassad studiegång och en lärobok.
Beslutsamma Greta har lyckats med något som FN:s klimatpanel IPCC och världens samlade expertis gått bet på. Hon har väckt intresset på bred front, inte minst bland Sveriges och världens unga. I fredags ”skolstrejkades” det på 100 platser i Sverige, i 30 städer i Australien och i flera andra världsdelar.
Greta Thunberg har marginaliserats, förlöjligats och hånats för sitt engagemang. ”Hon borde gå i skolan”, ”Hon är väl ingen expert”, lyder några omdömen.
Hon svarade i talet på klimattoppmötet: ”Det finns de som säger att jag borde gå i skolan i stället. Det finns de som säger att jag borde bli klimatforskare så jag kan 'lösa klimatkrisen'. Men klimatkrisen är redan löst. Vi har redan alla fakta och lösningar. Och varför ska jag studera för en framtid som snart kanske inte finns? Varför ska jag lära mig en massa fakta när den viktigaste faktan helt uppenbarligen inte betyder nånting för vårt samhälle?”
Ja, hon säger som det är. Fakta finns på bordet och lösningar finns tillgängliga. Det som behövs är att politikerna nu är lika modiga och beslutsamma som Greta.