Grattis Frankrike!

BUISNESS. Pernod Ricards vd Pierre Pringuet skrattar stort och lyckligt. Han vet att hans företag gjort en kanonaffär. Finansmarknadsminister Mats Odell, kd, ler även han. Tror att han gjort en god affär, när han ägnat sig åt "ekonomisk idioti", för att citera P-O Edin, LO:s förre chefsekonom.

Statliga Vin & Sprit sålt till franska spritjätten Pernod. Mats Odell var glad, men gladast var Pernods styrelseordförande Patric Ricard och vd Pierre Pringuet. Sverige får fortsätta betala för spritkonsumtionens skador. Frankrike tar vinsterna.

Statliga Vin & Sprit sålt till franska spritjätten Pernod. Mats Odell var glad, men gladast var Pernods styrelseordförande Patric Ricard och vd Pierre Pringuet. Sverige får fortsätta betala för spritkonsumtionens skador. Frankrike tar vinsterna.

Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

Piteå2008-04-01 00:16
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Högerregeringen ska sälja ut statliga bolag för 250 miljarder kronor under mandatperioden. Statligt ägande strider mot borgerlig marknadsfundamentalism. Företag ska vara privatägda. Det är bäst så.
Norge resonerar annorlunda. I Norge är staten storägare i näringslivet och därmed en stark maktfaktor. En maktställning som använts till att lagstifta om jämn fördelning av kvinnor och män i bolagsstyrelser och att företagsledare som ger vilseledande information om bolags ekonomi och på så sätt lurar folk att köpa aktier hotas av fängelsestraff.
Något annat som radikalt skiljer Norge från Sverige är direktörslönerna. Sverige har Norden högsta direktörslöner och brukar lägga sig på bronsplats i EU- och OECD-länderna. Norska verkställande direktörer är Nordens lägst avlönade.

Majoriteten av svenska folket sympatiserar med den norska linjen och vill att bolagen förblir i statlig ägo. Det vill inte regeringen och bryr sig inte om vad svenska folket tycker trots att det faktiskt är folket som äger bolagen. Finansmarknadsminister Mats Odell har utsetts till regeringens bolagskrängare. Det har inte gått så bra, varken för Sverige eller kristdemokraterna som sjunker i opinionssiffrorna och ligger farligt nära fyraprocentsspärren.
Försäljningen av Teliaaktier, första steget i alliansens säljraket, blev ingen hit för Odell. För Vin&Sprit anses han ha fått bra betalt. Oväntat bra, enligt vissa bedömare. Inte mer än vad bolaget är värt, enligt andra.
Förvisso är 55 miljarder kronor mycket pengar och ändå är den som langat upp miljarderna, spritjätten Pernod Ricard, så himla nöjd, så sprudlande glad, över att ha rott hem affären. Bolagsledningen har räknat på nuvärdet och framtida värdestegringar i bolaget och vet att den gjort ett klipp, där världsmärket Absolut Vodka är guldkalven.

Om Mats Odells filosofi hade bäring skulle Pernod Ricard inte ha köpt aktierna i Vin & Sprit. Den franska spritjätten skulle ha behållit pengarna och istället betalat sina skulder. För det är mycket bättre affär, enligt finansmarknadsminister Odell som ska betala av statsskulden med miljarderna och tjäna på mindre utgiftsränta. Pernod Ricards ledning har inte haft samma lärare i företagsekonomi som Mats Odell och det kan Pernod vara glad för.
LO:s förre chefsekonom P-O Edin har räknat på Odells "vinst" som ska gå till mer välfärd och kommit till ren förlust. (DI 21 maj 2007). Försäljningen av statliga bolag för 250 miljarder kronor ger inte mer pengar till välfärden utan mindre. Ungefär 15 miljarder kronor mindre per år, vilket i grova drag motsvarar 50 000 anställda inom vård och omsorg.
Vin & Sprit är en säker inkomstbringare. Under 2007 fick staten in drygt en och en halv miljard kronor i form av skatter och utdelning. Enbart aktieutdelningen landade på 800 miljoner kronor.

Tvivel, angående det ekonomiskt lysande i affären, har av allt döma börjat gnaga någonstans i Mats Odells bakhuvud och därför kastar han nu in nykterhetsargumentet. "Det har varit ett dilemma att vara ägare till en stor alkoholproducent ute i världen samtidigt som vi driver en nykterhetspolitik."Staten ska inte tillverka och sälja sprit. Det är fult. Dubbelmoral. Det kanske det är, men motargumentet innehåller också det dubbelmoral och hyckleri.
Så länge det inte är förbjudet att dricka sprit i Sverige kommer svenskarna inte att bli nyktrare bara för att tillverkningen sker i privat regi. Enda skillnaden blir att svenska staten även fortsättningsvis får stå för de vårdkostnader alkoholkonsumtionen orsakar, medan vinsterna försvinner till Pernod Ricard och Frankrike.
Det är bara att gratulera Frankrike och beklaga Sverige.
Läs mer om