Gott betyg åt svenska modellen
KONJUNKTUR. Sverige har befunnit sig i en långvarig konjunktursvacka. Drygt tre år har den varat, innan vändningen kom och det med besked. Med kraftigt försämrad a-kassa och sjukpenning, den borgerliga alliansens önskedröm, hade nedgången fördjupats och förlängts med än större arbetslöshet och ohälsa till följd.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
finanser. Alla delar i den svenska ekonomin drar och BNP ökar med 3,6 procent 2006 och med 3,1 procent 2007.
Arbetsmarknaden vänder uppåt och sysselsättningen ökar med nästan 100 000 personer under de kommande två åren. Inflationstrycket är lågt och Riksbanken bör avvakta med att höja styrräntan.
Konjunkturinstitutets rapport är inte den första med ljust anslag i tonen. Sådana har med jämna mellanrum trillat ut i offentligheten under årets gång. I det uppskruvade tonläge och den kanonad av kritik som riktats och riktas mot regeringen har emellertid information av det slaget inte getts mycket utrymme. Regeringen har stått surrad vid tsunamikatastrofen, apatiska flyktingbarn och champagnefirande på Migrationsverket
Lika litet som en regering kan skyllas för allt dåligt som händer, kan den tillskrivas allt gott, men någon del i framgångarna torde den ändå ha. Den borgerliga alliansen, anförd av moderatledaren Fredrik Reinfeldt, planerar för kraftigt försämrad ersättning till sjuka och arbetslösa. Det är borgarnas sätt att skapa fler arbetstillfällen, eftersom de lever i en föreställning om att det finns en mängd lediga jobb att få, men att människor föredrar att försörja sig med a-kassa och sjukpenning.
Sanningen är att det inte funnits några jobb att få, ens till löner under a-kassa och sjukpeng. Däremot kan man med säkerhet säga att den långvariga konjunktursvackan skulle ha blivit betydligt djupare och orsakat än högre arbetslöshet och ohälsa med ett sämre socialförsäkringssystem.
A-kassan och sjukpenningen har burit Sverige över nedgångar i konjunkturen. De sjuka och arbetslösa har haft en inkomst, om än begränsad i jämförelse med lönen, som gått till konsumtion och skatter och på det sättet hjälpt till att hålla hjulen snurrande och minskat de negativa effekterna.
Det statliga socialförsäkringssystemet, tillsammans med låg inflation, låg ränta och en expansiv budgetpolitik gör att svenska folket i allmänhet och barnfamiljerna i synnerhet haft nio år i följd av ökad köpkraft trots att arbetslösheten samtidigt ökat. Staten har burit upp när näringslivet sviktat. Ett gott betyg åt den svenska modellen.