Gör som Pajala - se till barnen
JULPENGAR. Barnens högtid står för dörren, men också den högtid då skillnaden mellan dem som har och inte har blir extra tydlig. Ett fåtal kommuner har lagt normerna åt sidan och ger extra julpengar till barn i familjer som lever på socialbidrag. Störst är humanismen i de fattigaste kommunerna.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I vissa kommuner har man tagit till sig det här och i juletid känt särskilt för barnen. Sveriges Radio, P4 Extra, har kartlagt policyn i landets 290 kommuner. Någon överväldigande "Karl-Bertil Jonsson-anda" kan tyvärr inte spåras. Närmare hälften av kommunerna har inte svarat och bland de 170 som svarat är det bara 26 som ger julklappspengar.
Av Norrbottens fjorton kommuner är det fem som ger extra julpengar till barnfamiljer med socialbidrag. Visserligen är det bara åtta som svarat på enkäten, men man kan nog utgå ifrån att kommuner som inte hört av sig inte heller ger några extrapengar.
Till dem som inte besvarat enkäten hör Piteå och Arjeplog. Ingen av dem ger heller några julpengar. Samma svar kommer från Arvidsjaur och Älvsbyn. Förklaringen som ges är att de håller sig till normen, att socialbidrag ska ses som en högst tillfällig lösning och att genomsnittet inte är beroende av socialbidrag längre än drygt tre månader. Därefter får de något annat sätt att försörja sig på.
Så ser det kanske ut i flertalet kommuner, men det finns ändå familjer som måste fortsätta att leva på socialbidrag betydligt längre och även om det bara handlar om några månader har ekonomin bakåt i tiden sannolikt varit kärv. I Kiruna, Luleå och Överkalix får barnfamiljer med socialbidrag extrapengar till julklappar. Kiruna ger 100 kronor per barn, Luleå 500 kronor till familjer med ett till två barn och 700 kronor till familjer med tre barn eller fler. I Överkalix varierar extrapengen beroende på barnens ålder och behov.
Generösast är Pajala och Övertorneå kommuner. I Övertorneå ges extrapengar till julmat både till barnfamiljer och till ensamstående och makar/sambor utan barn. Allt från 340 till 740 kronor plus 125 kronor extra för varje barn. Dessutom julklappspengar från 40-400 kronor per barn, beroende på ålder. I Pajala får kommunens barnfamiljer med försörjningsstöd 500 kronor extra per barn till inköp av julklappar.
Både Övertorneå och Pajala hör till landets fattigaste kommuner. I Pajala bor Sveriges fattigaste barn, enligt en undersökning som byggde på hur mycket barnen har på sitt bankkonto. Å andra sidan tycks Tornedalskommunerna Övertorneå och Pajala ha den mest humana kommunledningen. Den känner sitt folk och vet hur det är att vända och vrida på kronorna. De här kommunerna har lagt normen åt sidan. Sett den för vad den är, ett golv men inte ett tak.
"Vi ser till barnperspektivet, till FN:s barnkonvention och till vad Socialstyrelsen säger om barnens rättigheter", förklarar Carin Johansson, arbetsledare på socialtjänsten i Pajala kommun. Hon konstaterar att riksnormen inte ger utrymme till något extra, som till exempel julklappar. Att det inte finns några möjligheter att spara av socialbidraget. Så för att barnen i de här familjerna ska få en någorlunda likvärdig jul med barn i andra familjer, har Pajala beslutat om extrapengar.
"Och det är ingen stor sak för kommunen. De kostar inte mycket", säger Carin Johansson.
Kostar litet, men betyder mycket. Socialtjänstlagen är, precis som det låter, en lag och lagen är lika för alla, oavsett var man bor. Socialstyrelsen lovar översyn. I fallet med julpengar borde regering och riksdag kunna ta beslutet och låta staten stå för kostnaden.
Gör som Pajala; se till barnperspektivet.