Given s-seger blev förlust - men Norrbotten rödare än förr

VALET. 2006 års val blev både seger och förlust för socialdemokraterna. Stor framgång i kommun- och landstingsval i Norrbotten. Förlust i riksdagsvalet. Fredrik Reinfeldt lyckades med konststycket att gå direkt från nyvald partiledare till statsminister. Starkt jobbat. Det är bara att gratulera. Tillsammans med sina allierade snodde han segern, som egentligen var vikt för socialdemokraterna och deras samarbetspartier. Göran Persson tar konsekvenserna och avgår som partiledare.

Piteå2006-09-18 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Sveriges ekonomi är urstark. Konjunkturen går på högvarv. Sysselsättningen ökar. Inflationen och räntan är låg. Hushållens köpkraft har ökat tolv år i följd. Ändå valde majoriteten av svenska folket bort den regering och de samarbetspartier som varit med om att bygga upp detta. Varningar om att ett systemskifte kommer att genomföras, inte i morgon och inte nästa vecka, men på sikt gick inte hem. Men så blir det. Sveriges samlade tillgångar kommer att fördelas på ett anat sätt under Fredrik Reinfeldt & Co styre. På den punkten har de inte varit otydliga.

Utländska journalister som bevakat valrörelsen och valet förundrades över att socialdemokraterna skulle förlora ett val som i vilket annat land som helst hade varit en promenadseger. Förunderligt är det och det finns säkert mer än en förklaring. Men den mest avgörande är ändå att Göran Persson negligerade frågan om jobben i valrörelsen. Uttalandet om att jobben inte var någon stor fråga i valrörelsen, blev ödesdigert.



Efter det såg ingen att det fanns satsningar på jobb i valmanifestet. Det var omöjligt att komma fram med det budskapet. Socialdemokraterna hade också kunnat öppna offentliga sektorn för fler jobb. Det finns medel till det. Statskassan är stark. En förklaring till försiktigheten kan vara att Göran Persson var den som fick leda Sverige genom det svidande stålbad som följde på den förra borgerliga regeringen.

Det var på många sätt ett dyrköpt stålbad och det är mycket troligt att det gjorde Persson extra försiktig. Han ville inte utsätta svenska folket för detta en gång till och höll hårt om statskassan. Göran Perssons 10-åriga karriär som statsminister hade varit värd ett bättre slut. Nu kommer pengarna istället att delas ut i skattesänkningar till dem som har jobb. Till skattesubventionerade tjänster i familjer som har råd med städhjälp och hjälp med trädgårdsskötseln. Till sänkta arbetsgivaravgifter som inte lär ge särskilt många jobb, men billigare arbetskraft. Det ska bli intressant att följa hur Fredrik Reinfeldt och hans allierade ska ordna jobben till den dryga miljonen arbetslösa, de hävdar finns i Sverige.



Socialdemokraterna är fortfarande största partiet i Sverige och Norrbotten liksom Piteå är rödare än efter förra valet. Här har socialdemokraterna gått starkt framåt både i kommun- och landstingsval. Även moderaterna noterar framgång, medan exempelvis folkpartiet som verkligen profilerat sig, inte tycks ha fått någon utdelning. Sjukvårdspartiet som var landstingsvalets stora vinnare 2002 i Piteå och i Norrbotten, blev 2006 års stora förlorare.

Det är tydligt att missnöjet över den förda kommunpolitiken i Piteå och landstingspolitiken som kommit till uttryck på insändar- och debattsidor, inte har något brett stöd. Majoriteten av Piteborna och norrbottningarna förefaller trots allt förlita sig på att socialdemokraterna är det parti som bäst kan leda såväl kommunpolitik som hälso- och sjukvårdspolitiken.

Hälso- och sjukvårdspolitiken är inte enkel att utöva och landstinget ett svårt fögderi att styra. Allt är inte bra, men allt är inte heller så dåligt som det utmålas. Förhoppningsvis kan de goda krafterna både inom och över blockgränserna samverka och dra åt samma mål, med patienternas bästa för ögonen.



Läs mer om