Gigantiskt sparande på sjuka

SJUKT. Fack, organisationer och oppositionspartierna laddar för den största manifestationen hittills mot regeringens politik. Målet är att stoppa beslutet om kraftigt försämrad sjukförsäkring som ska klubbas av riksdagen i nästa vecka. Gigantiska 17 miljarder kronor ligger i potten.

Kommunal i Norrbotten är på offensiven i den landsomfattande kampen mot den försämrade sjukförsäkringen.

Kommunal i Norrbotten är på offensiven i den landsomfattande kampen mot den försämrade sjukförsäkringen.

Foto: Gunnar Westergren

Piteå2008-05-27 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Kommande vecka, onsdag den fjärde juni, ska riksdagen ta beslut om rege-ringens förslag till ny sjukförsäkring. Fram till dess pågår en landsomfattande kampanj där förtroendevalda riksdagsledamöter, främst på den borgerliga sidan, bearbetas för att förmå regeringen att dra tillbaka förslaget. Bakom kampanjen står först och främst Kommunal, hela LO centralt, handikapporganisationer och oppositionspartierna.
Affischer, torgmöten, annonser och brev är kampanjmakarnas verktyg för att få allianspartiernas riksdagsledamöter att ta strid mot regeringen i den här frågan. Dras förslaget tillbaka kan man nog säga att det är ett litet mirakel.

Regeringen skulle å andra sidan kunna ompröva förslaget, med ansiktet i behåll, genom att bland annat hänvisa till Försäkringskassans remissyttrande. Denna tunga instans säger nej till att införa den omstöpta sjukförsäkringen redan i sommar. Konsekvenserna är för dåligt belysta och oklarheterna för många.
Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg tror att det kan bli svårt att hitta jobb åt de 85 000 personer som i dag varit sjukskrivna mer än sex månader. En försiktig tolkning. Det är inte bara regeringen som ställer tuffa krav. Det gör också arbetsmarknaden. Du ska vara högeffektiv och produktiv.
Från Försäkringskassan påpekas också att sjukskrivningarna sjunkit ända sedan 2003. Sjukskrivningarna är på historiskt låga nivåer. Svenska folket har aldrig varit så friskt, sett till antalet utbetalda sjukdagar, på fyrtio år.
Således finns det inga skäl, inget försvar, för att gå så här hårt fram och sätta sjukskrivna under ytterligare press. Kampanjen är överdriven och obehaglig. Medborgare som nyttjar socialförsäkringssystemet utmålas som fuskare.

Regeringens omgörning av sjukförsäkringssystemet är djupgående. Redan från första juli kan sjukskrivna få ersättningen sänkt till 75 procent. Efter sex månader kan sjukpenningen upphöra och arbetsförmågan prövas mot hela landets arbetsmarknad. Efter ett år är det bara undantagsfall som kan få sjukpenning ytterligare 18 månader.
Sjukskrivna och förtidspensionerade med tidsbegränsad ersättning känner oro och ångest för vad som ska hända. Det kommer fram i telefonsamtal till ledarredaktionen och i nyhetsartiklar i Piteå-Tidningen, senast i måndagens tidning.
"Jag ligger sömnlös på nätterna och grubblar", säger Christer Öhman, 58 år, sjukskriven från sitt jobb hos Piteå kommun sedan tre år tillbaka i en allvarlig sjukdom.

Kommunals bild av Piteå kommun som arbetsgivare är för övrigt inte smickrande. Istället för omplacering köps sjukskrivna ut för sex månadslöner. Och det är inga höga löner, knappast någon klumpsumma att bygga en ny framtid på.
Kommunens förklaring är att det inte finns några jobb att omplacera till. Nej, det finns inga såna jobb. Den typen av jobb måste skapas och det är samhällets skyldighet. Beslut och pengar måste komma från riksdag och regering. Men det måste också ställas krav på bättre arbetsvillkor så att människor inte blir sjuka av jobbet.
Några signaler av det slaget kommer vare sig från enskilda partier eller från regeringen. Finanspolitiska rådet, som ska utvärdera regeringens politik utifrån uppsatta mål, konstaterar i sin rapport att förändringarna i sjukförsäkringssystemet inte sätter någon press på arbetsgivarna att ta ett större ansvar för rehabilitering än vad de gjorde tidigare.
Arbetsgivaren går fri. Allt ansvar läggs på individen. Det är den sjukes sak att hitta ett nytt, lämpligt jobb, någonstans i Sverige.

Enligt Försäkringskassans nya beräkningar (SvD Näringsliv 21/5) sparar regeringen gigantiska 17 miljarder kronor på färre sjukskrivna. Ungefär hälften är en direkt effekt av den nya, tuffare sjukförsäkringen, som bland annat kommer att plocka minst 40 000 sjukskrivna på deras tidsbegränsade ersättning.
De sjukskrivna har fog för sin oro.
Läs mer om