Gengångarna pressar Reinfeldt
GENGÅNGARE. Handelsministern har haft svart hemhjälp. Kulturministern har struntat i att betala tv-licensen. Migrationsministern har också han struntat i att betala för sig. Utrikesministern har optioner med rötter i ryska gasbolaget Gazprom, Putins verktyg i storpolitiken. De gamla moderaterna går igen i Fredrik Reinfeldts nya moderatregering.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Och inte blev det bättre i torsdags, sedan tidningarna berättat att en av de svarta barnflickorna, en flicka från Filippinerna, bodde i källaren till den
fashionabla Djursholmsvillan. Det var säkert en fin källare. Ingen fuktdrypande jordhåla. Men det är ändå något unket över alltihop.
Carl Bildt, fast förankrad i de gamla moderaterna, och ny utrikesminister finner det inte "upprörande alls" att ministrar nyttjar svart hemhjälp. Sådant är vanligt i ett skattetyngt samhälle som Sverige, menar Bildt. Så är det nog. I de kretsar där Carl Bildt och Maria Borelius rör sig. De vanligaste köparna av svart arbetskraft är egenföretagare och höga chefer med hög inkomst, bosatta i villa, visar Skatteverkets undersökning.
När Carl Bildt plockades in i regeringen Reinfeldt lämnade han styrelseuppdragen i Lundin Petroleum och Vostok Nafta. Dock inte tomhänt. Enligt Göteborgsposten och Affärsvärlden har han optioner i Vostok Nafta som snart kan lösas in med en vinst på fem miljoner kronor. Vostok Nafta består till ungefär 90 procent av aktier i ryska gasjätten Gazprom som i sin tur ägs till 40 procent av ryska staten och används som verktyg i storpolitiken.
Ska Sveriges utrikesminister ha affärer ihop, om än indirekt, med ryska staten som blir allt mer kontrollerande och allt mindre demokratisk? Det förefaller inte lämpligt, men det kanske Bildt redan har kommit till insikt om.
Varken kulturministern Cecilia
Stegö Chilò eller migrationsministern Tobias Billström har betalat tv-licensen. Tydligen så utbrett i moderatkretsar att de två inte ens kom på att berätta det för Fredrik Reinfeldt när han frågade de blivande ministrarna om lik i garderoben. Inte ens kulturministern, som ska ansvara för radio och tv i public service, tyckte att det var något att ta upp. Fria moderata studentförbundet backade upp med pressmeddelandet "Det är kränkande att tvingas betala tv-licens". Snyggt.
Nio av tio svenskar betalar sin tv-licens för att få se och lyssna på program vars innehåll varken staten eller sponsorer styr över. För att få titta på filmer, dokumentärer, debattprogram som inte hackas sönder av reklaminslag, som man verkligen inte bett om.
I rapporteringen kring de fuskande ministrarna, framhålls faran med att deras agerande skickar fel signaler till folket. "Kan dom, med sina miljoninkomster, skita i att betala så kan väl vi göra likadant". Effekten är snarare den motsatta. Efter avslöjandena om fusket har Radiotjänst i Kiruna blivit nedringt. Över tusen nya innehav av tv-
apparater anmäldes bara på onsdagen.
Folk vill betala. Visa att de bryr sig om de icke reklamfinansierade radio- och tv-kanalerna. Avgiften kostar närmare 2 000 kronor per år och de som inte har så mycket att ta av, ber att få fakturan uppdelad månadsvis. Folk vill visa att de inte solidariserar sig med de besuttnas arrogans. Folk har skam i kroppen. .
"Är det här verkligen det nya arbetarpartiet?", undrade PR-experten och forskaren i kommunikation Tom Andersson i torsdagsmorgonens tv-sändning. Det kan man undra. Är det här verkligen folkets regering? Kan man också undra.