"Gardinjobb" som räddar liv och miljoner

FIXAT. Allt fler äldre faller och skadar sig i hemmet. Personligt lidande och enorma kostnader för samhället följer. Pensionärsservice och "fixare" är en enkel och billig bot. Satsa på det och gör en nationalekonomisk storvinst.

Piteå2006-11-03 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Politiker av alla kulörer slogs i den gångna valrörelsen om att förbättra tillvaron för de äldre. Miljarderna har rullat förbi i tal och texter. Höga ambitioner är bra, men i väntan på det utmålade Paradiset kan politikerna ta det vardagsnära och med billiga insatser åstadkomma små mirakel.

Praktexemplet är projektet "Fixar-Malte", döpt efter vaktmästaren Malte Larsson, som drog igång i Höganäs för sex år sedan. Dåvarande socialnämndens ordförande, moderaten Peter Kovács, började fundera över varför så många äldre föll och skadade sig så illa. Olyckor som orsakade stort lidande och utgifter i mångmiljonklassen.

Hemmet var den farliga platsen. De gamla föll från stolar och trappstegar när de skulle göra små bestyr, snubblade på lösa mattkanter och lösa sladdar, halkade i badkar och dusch. Enkla problem, med katastrofala följder.



En ny och för brukarna kostnadsfri vaktmästartjänst inrättades. En kommunal allfixar-tjänst som alla äldre kan nyttja för att fixa småsaker som att hänga upp gardiner, byta glödlampor, plocka ner saker från högt belägna hyllor, hämta ut medicin från apoteket, köpa en flaska vin på Systemet, sanda hala gångar eller helt enkelt bara var en stunds sällskap över en kopp kaffe.

Olycksstatistiken visar på dramatiska förändringar. Fallolyckorna har nästan halverats bland kommunens gamla. Brutna lårbenshalsar och andra frakturer har minskat med en tredjedel. Kostnaden för "Fixar-Malte" ligger på en knapp miljon, tjänstebil inräknad, men han beräknas spara 8-10 miljoner kronor årligen åt kommunen.

Flera kommuner har följt i Höganäs spår och vid årsskiftet ska också Piteå kommun få en "fixare" som åker runt bland pensionärerna och hjälper till med de små, men ack så farliga vardagsbestyren. Centerpartisten Erik Berg har äntligen fått sin motion positivt behandlad.



Luleå kommun har en "fixare" sedan ett år tillbaka, men kommunen har också en annan tjänst åt äldre i eget boende. Pensionärsservicen med 20-talet anställda har funnits i mer än tio år. Servicen är öppen för alla ålderspensionärer och vissa tider är kön lång.

Huvudsyftet med pensionärsservicen är egentligen att hjälpa långvarigt arbetslösa ut på ordinarie arbetsmarknad. Här får de arbetsträning och hjälp att bygga upp ett kvaddat självförtroende. Några är "plussjobbare" med tvåårskontrakt. En anställningsform som den nya regeringen satt stopp för. En del är invandrare som kombinerar språkundervisningen "Svenska för invandrare" med att serva pensionärer och samtidigt få praktisk träning i det nya språket.



Kommunen och arbetsmarknadsstyrelsen står för kostnaden och pensionärer som anlitar servicen får betala en mindre avgift. 75 kronor timmen för praktiskt jobb (fönsterputs, lättare städning, gräsklippning, snöskottning, med mera), 25 kronor per gång för ledsagning och det är också priset för fixar-tjänsten.

"Pensionärerna är jättelyckliga över oss. En del vill bara ha någon att prata med en stund och det kostar ingenting. Just nu ringde det en kvinna som kände sig så ensam", berättar Maria Spinnell, arbetsledare på pensionärsservicen.

Det som uträttas av "fixare" och inom pensionärsservicen kvalar knappast in under rubriken "riktiga jobb", eftersom det nästan uteslutande är arbetsmarknadsåtgärder, finansierade med skattemedel. Men nog är det riktiga jobb alltid. Med tanke på hur många skattemiljoner denna enkla service sparar in åt samhället, är det självfallet den här typen av hushållsnära tjänster staten ska satsa på.



Fler i arbete, färre i utanförskap, färre olyckor, friskare och gladare pensionärer och lägre vårdkostnader. Mer Bingo kan det inte bli.

Läs mer om