Går Norge mot regeringsskifte?

Piteå2013-09-07 06:01
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I den se senaste opinionsmätningen har regeringspartierna med Arbeiderpartiet i spetsen och med allianspartierna: Senterpartiet och Socialistisk Venstre knappat in på det stora försprång som Höyre och dess stödpartier sedan länge haft i opinionsmätningarna. Frågan är om valspurten också räcker ända fram.

Om opinionsmätningarna får råda är det höyre med Erna Solberg som partiledare som tar vid efter åtta år med Jens Stoltenbergs rödgröna regering. Då skulle Höyre, som överlägset största borgerliga parti, få statsministerposten för första gången på 23 år.

En annan sak är hur hennes regeringsunderlag ska se ut. Tydligt är att Höyre inte har några problem att regera tillsammans med Siv Jensens högerpopulistiska Fremskrittsparti.

Men inom de eventuellt blivande regeringskollegerna i Kristeligt Folkparti och liberala Venstre betackar sig många aktiva medlemmar för samröre med Fremskrittspartiet även om regeringstaburetter hägrar. Så det kan bli tuffa regeringsförhandlingar för Höyre om man nu når så långt.

Så här ett par dagar före stortingsvalet i Norge har de borgerliga ett fortsatt försprång i väljaropinionen. Det är upplagt för en spännande valdag. Stoltenberg och hans samverkanspartier har i valspurten arbetat hårt för att få förnyat förtroende.

Den i dag 54-årige Jens Stoltenberg väcktes politiskt av Vietnamdebatten. Han fanns med i demonstrationer och historien förtäljer till och med att han vid ett tillfälle krossade en ruta på USA:s ambassad i Oslo. Men det var länge sedan. I dag ses han som en politisk pragmatiker utan alltför hårda ideologiska bindningar. Han anses vara massmedial begåvning. Han går genom teverutan, som det brukar heta.

Sin politiska karriär har han gjort på egna meriter. Detta trots sin bakgrund i en politikerfamilj (S). Han var ordförande för Arbeiderpartiets ungdomsförbund 1985-89. Han valdes in i stortinget 1993. Han var närings-och energiminister i Gro Harlem Brundtlands sista regering och finansminister i Jaglands fram till valet 1997. Så statsminister från 2000 till 2001. Därefter oppositionsledare och så statsminister sedan 2005 och förhoppningsvis även efter detta val.

Norge har under den nu avslutade valperioden fått uppleva hur ett öppet samhälle aldrig kan vaccinera sig mot urskillningslöst våld och fanatism. Lärdomen är att vi måste bekämpa extrema idéer, både till höger och vänster som får sin livsluft i hatet mot oliktänkande. Mot den bakgrunden är det märkligt att det främlingsfientliga Fremskrittspartiet kan komma att utgöra en del av ett framtida regeringsunderlag.

En vänstercenter-regering under Jens Stoltenbergs ledning kan just nu ses som avlägsen, men allt kan hända under de sista dagarnas valkamp. Regeringen har förlig vind i seglen.

Under sina åtta år vid makten har den fört en försiktig välfärdspolitik, och klarat de flesta politiska problem, liksom den globala ekonomiska krisen. Norge har den lägsta arbetslösheten i Europa och med sina oljefonder är man en av världens starkaste ekonomier.

Läs mer om