Fyra år av ord - nu krävs handling!

NÄRINGSLIVSUTVECKLING Norrbotten har ofta beskrivits som en del av landet som bara gnäller och lever på bidrag. Ingenting kan vara mer fel. Det vet alla som har en djupare kontakt med norrbottningarna. Däremot kan uppgivenheten bland oss norrbottningar tidvis vara stor. Förståelsen för under vilka förutsättningar människor lever och verkar här är många gånger låg. De senaste årens avveckling av regionalpolitiken gör det inte lättare.

Polarbröd är bara ett i raden av livskraftiga företag i Pite älvdal som bidrar till tillväxten i vår del av landet. Företag som utvecklats tack vare driftiga entreprenörer, och som nu kan stå som förebild för andra företag i regionen.

Polarbröd är bara ett i raden av livskraftiga företag i Pite älvdal som bidrar till tillväxten i vår del av landet. Företag som utvecklats tack vare driftiga entreprenörer, och som nu kan stå som förebild för andra företag i regionen.

Foto: Erik Holmstedt

Piteå2010-05-14 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Inför förra valet talades det varmt om att det avgörande för Sveriges framtida utveckling var att skapa fler jobb. Det är naturligtvis grunden för ett samhälles välbestånd. Människor måste kunna försörja sig. Det privata näringslivet är således en grundbult för välfärden. För att klara välfärden i framtiden måste näringslivet ges möjlighet att utvecklas. Därför måste man nu gå från ord till handling. Då räcker det inte med att skapa efterfrågan på tjänster genom statliga subventioner.

I Pite älvdals kommuner finns en rad exempel på verksamheter som utvecklats tack vare driftiga entreprenörer. Verksamheter som har blivit grunden för det näringsliv vi ser och grunden för att människor kan leva och bo i våra kommuner. I Älvsbyn har vi Polarbröd och Älvsbyhus. Två starka verksamheter som haft enorm betydelse, inte bara för Älvsbyn utan också som motor i näringslivsutvecklingen i vår del av länet. Grunden för båda dessa företag är människor som haft en idé, och som inte stannat upp i utvecklingen utan hela tiden kämpat för att ligga i frontlinjen av utvecklingen. Det är sådana entreprenörer Norrbotten behöver.
Piteå, som av tradition haft en djup förankring i våra basnäringar, sjuder också av framåtanda och innovationskraft. Här har besöksnäringen blivit en ny näringsbas. De satsningar som görs för att stärka Piteås profil i turistsammanhang lovar gott för framtiden. Pite havsbad är en nyckelfaktor i denna utveckling, och fungerar i mångt och mycket som katalysator för utvecklingen.
Piteås satsning på de kulturella näringarna är viktigare än många tror. Det skapar inte bara nya värdefulla jobb, utan sätter också bilden av Piteå och Pite älvdal som en dynamisk region där det händer saker och där kreativiteten flödar. Det är en viktig faktor för regionens attraktivitet. Miljöer som upplevs som kreativa attraherar entreprenörer och innovatörer. Det är avgörande för den framtida utvecklingen här uppe att vi kan locka sådana människor till oss.
I Arjeplog och Arvidsjaur finns en kraft i biltestverksamheten som gjort att dessa orter kunnat etablera sig som världsledande för tester i kallt klimat. Liksom Yngve Bergkvists satsning på ishotellet i Jukkasjärvi var det få som i början av åttiotalet trodde att testverksamhet skulle kunna vara en näring att satsa på. Men återigen fanns det människor som trodde på en idé och förverkligade denna. Ett annat framgångsexempel är spjuttillverkningen i Arvidsjaur. All världens guldmedaljer i denna gren vinns med spjut tillverkade i Arvidsjaur. I Arjeplog visar företaget Softronic att det är möjligt att konkurrera ut stora företag som inte tar ansvar för den lokala utvecklingen, och därigenom skapa sysselsättning på små orter.
För att näringslivet i Pite älvdal ska kunna utvecklas krävs en aktiv närings- och regionalpolitik. De socialdemokratiska tankarna kring särskilda riskkapitalsatsningar är en viktig förutsättning. Det måste till riskvilligt kapital för att entreprenörer ska få möjlighet att pröva sina idéer. Det krävs också att företagen kan anställa välutbildade och kompetenta människor, men också att högskolor och universitet fungerar som en aktiv partner i utvecklingen tillsammans med näringslivet. Denna så kallade tredje uppgift för högskolorna och universiteten är central i innovationssammanhang. Detta är inget nytt. Men nu måste detta förverkligas.
Vi har nu sett snart fyra år av vackra ord om näringslivets betydelse för Sveriges framtid, men i mångt och mycket har det stannat vid ord. Nu måste det hända något. Det krävs handling i stället för ord.
Läs mer om