Friskt vågat i nedgångstid

ENERGI. Den borgerliga alliansregeringen säljer ut svenska folkets egendom. Socialdemokratiskt styrda Piteå kommun gör tvärtom och köper Vattenfalls halva i det lokala energibolaget. I allt elände en frisk fläkt som på sikt bör stärka kommunens ekonomi och gynna dess invånare.

Piteås förste kommunalråd Peter Roslund har nått ett av sina mål; att kommunen ska äga Pite Energis el- och näthandel till hundra procent och slippa skicka halva vinsten till Vattenfalls huvudkontor i Stockholm. (Arkivbild)

Piteås förste kommunalråd Peter Roslund har nått ett av sina mål; att kommunen ska äga Pite Energis el- och näthandel till hundra procent och slippa skicka halva vinsten till Vattenfalls huvudkontor i Stockholm. (Arkivbild)

Foto: Sanna Eriksson

Piteå2009-04-29 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Piteå kommun har hittills bara varit hälftenägare i energibolaget Pite Energi. Andra hälften har ägts av Vattenfall. Det ges som förklaring till att Pite Energi har väsentligt högre utdelningskrav från ägarna än Luleå Energi där Vattenfall bara äger 30 procent av aktierna och inte kan påverka nivån. De senaste åren har Vattenfall plockat ut sex miljoner kronor årligen från Pite Energi, men fått nöja sig med knappt 650 000 kronor från Luleå Energi.

Piteå kommun sa upp avtalet med Vattenfall 2007 i syfte att flytta fram sina positioner och nu har två års diskuterande gett resultat. Vattenfall släpper sin andel i bolaget. Orsaken till att den statliga kraftjätten plötsligt är villig att sälja sin andel kan vara behov av kapital till omfattande utlandsaffärer och förhoppningar om bättre avkastning på kapitalet än vad delägande i små kommunala bolag ger.
Av 103 bolag är 31 helägda, delägda, dotterbolag eller partner till Vattenfall som dessutom levererar el till ytterligare åtta bolag. Det är troligt att Vattenfall kommer att sälja sin aktier i fler av de delägda bolagen.
Har kommunerna råd att köpa minskar maktkoncentrationen, men för att kunna påverka råpriset på el krävs mer än så. Exempelvis att små och medelstora kommuner går samman om ett elbolag som handlar direkt på nordiska elbörsen. Det skulle höja småbolagens marginaler och göra det möjligt att sänka konsumenternas elpris, säger energikonsulent Roger Fredriksson, Umeå.

Köpet av Vattenfalls aktier i Pite Energi tycks ha skett i samförstånd över partigränserna. Ett klokt beslut, vad man kan se. Att till hundra procent äga ett energibolag är helt i linje med Piteås profil som energikommun och måste ses som positivt för Piteborna som självklart på sikt bör märka nyttan av att faktiskt äga sitt energibolag. För så är det ju. Det kommuner, landsting och stat äger, äger folkets egendom.
Regeringen Reinfeldt har, förutom att sälja ut svenska folkets egendom, fryst statsbidragen till kommunerna och valt ett skatteutjämningssystem som ger mest till storstadsregionernas rika och folkrika lågskattekommuner. Något som också gäller fördelningen av extramiljarderna i vårbudgeten.
För kommuner i glesbygd och landsort gäller således att se om sitt hus och säkra de tillgångar och intäkter som är möjliga att säkra.

Läs mer om