Frihandel Halleluja!
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Obama är så nära predikant en politiker kan komma. Som gudlös svensk med lätt beröringsångest när det gäller det frikyrkliga så ryser jag inte bara av välbehag när denne rockstjärnepresident går loss som värst.
Det som händer i USA beskrivs av experterna som en "makropolitisk förändring". En massa faktorer samspelar för att skapa nya politiska villkor. Detta presidentval definieras nu som en förskjutning från tv-samhälle till internet-samhälle. Det är som 1960 när tv blev plattformen för partiernas propaganda. Nu tar utvecklingen ett steg där "dumburken" blir smartare.
Den tillträdande presidenten är inte bara en "transaktionspolitiker", alltså en som säger "om ni röstar på mig ska ni få X, Y och Z". Utan en "transcendental politiker", som lyckas med sin karisma och zeitgeistförlösande budskap ställa sig ovanför den typen av brutalt röstköp. Och det leder fram till en politisk mobilisering vi inte sett på årtionden.
Själv känner jag som sagt lite lätt oro över alla de förhoppningar som nu blåsts upp och får "Amen!" som tillrop.
Men det är uppenbart att USA nu står i en glänta i den historiska utvecklingen, en sådan där plats där det måste göras vägval. Det Barack Obama har med sig är en stark folkrörelse i ryggen. Det ger honom extra makt. Och hans karisma gör att folk kan tänka sig att följa honom genom saneringsträskets elände och uthärda några fortsatta svåra år.
Obama har ju Bush att skylla på. Förvisso låter Obama som en predikant, men han har använt denna kraft för att göra rent hus med de reaktionära religiösa. Han är Nya Testamentet som slår Gamla Testamentet. Ett lite flummigt kärleksbudskap som angriper de bokstavstrogna helvetespredikanterna.
Med rätt upplägg kan Barack Obama bygga en politisk hegemoni av den typ som Reagan eller Roosevelt gjorde. Och taktiken är att sträcka ut en hand till sina motståndare, erövra mittenfältet i politiken och försöka bryta loss resonabla delar av det republikanska partiet. Genom att försöka lösa upp den politiska tvådelningen av USA kan en ny era skapas.
Frågan är vilken väg Barack Obama kommer att ta. Kommer USA att minska frihandeln för att skydda sin egen industri från konkurrenterna? Kanske inte så mycket med tullar, utan med moraliska rättviseargument?
En sådan moralisk frihandelspolitik kan få till effekt att amerikanerna får köpa dyrare och sämre prylar från sitt eget land - men tillverkade under villkor där arbetskraften har drägliga villkor.
Har vi som krav att allt vi köper ska vara producerat under likartade omständigheter så är det slut med globaliseringen. Då kan vi stänga dörrarna till de nya industriella länderna som har varken pensionsförsäkringar, rösträtt eller jämställdhetsprogram.
Så kan parollerna om "Handla Rättvist!" bli ett vapen i handen för en industriell nation på dekis. Och om USA höjer ribban med moral som argument, hur kommer de nya industriella staterna som Indien, Kina och i Sydamerika då att reagera? Eller vi gamla trötta européer?
Ska vi svara med ett "Frihandel Halleluja"?