Av hävd och tradition har det ofta varit norrlänningar på posten som kommunikationsminister i S-ledda regeringar.
Gösta Skoglund, Umeå, var kommunikationsminister 1957-1965. Curt Boström, Piteå, ledde departementetet 1982-85. Georg Andersson, med rötter i både Norrbotten och Västerbotten, skötte ”kommunicken” 1989-1991. Ulrica Messing, Gävle, var infrastrukturminister 2000-2006.I dagens S-ledda regering rattas dock infrastrukturpolitiken av en urgöteborgare.
Anna Johansson, tidigare S-kommunalråd i Göteborg, sköter den tunga och viktiga rollen som infrastrukturminister i den rödgröna regeringen.
Med tanke på att det västsvenska paketet kommer att vara en central del av infrastrukturpolitiken under de kommande åren är det inte fel tänkt.
Men det är viktigt att Anna Johansson och departementet ser behoven av infrastruktursatsningar även i andra delar av landet.
Till exempel hör Norrbotten till de regioner som fick en minst sagt styvmoderlig behandling i den borgerliga regeringens infrastrukturplan.
Partipolitiskt obundna fackförbundet Unionen har beskrivit planen som ”en på svältgränsen mager plan för Norrbottens del”.
”Endast 0,15 procent eller 784 miljoner av 522 miljarder kommer länet och vårt näringsliv till del”, skrev Unionen Norrbotten i ett uttalande från sitt årsmöte 2014.
0,15 procent. Det är en siffra som inte står i proportion till vare sig Norrbottens storlek (25 procent av landets yta) eller invånarantal (som är 2,7 procent av Sveriges hela befolkning).
Dessutom rimmar den låga andelen väldigt illa med de växande transportbehoven i det regionala näringslivet.
”Vägtransporterna förväntas öka med mer än 40 procent fram till 2050, hamntransporterna med cirka 119 procent. Den förväntade ökningen av tågtrafiken beräknas till upp till 20 fler tåg per dygn 2020 och upp till 40 fler tåg per dygn 2030”, konstaterar Unionen.
När S-ledaren Stefan Löfven besökte Noliamässan i Piteå före valet 2014 gav han även besked om att en ny regering skulle göra andra prioriteringar i infrastrukturpolitiken.
- Han upprepade löftet om att det blir byggstart för Norrbotniabanan under mandatperioden om S får styra.
- Vidare sa han att S vill tidigarelägga upprustningen av den hårt nedslitna och bitvis direkt livsfarliga E10:an.
- Dessutom utlovade Löfven mer pengar till väg- och järnvägsunderhåll vid ett regeringsskifte.
Anna Johanssons agerande efter utnämningen till infrastrukturministern bådar även gott.
Hon har redan hunnit besöka Norrbotten vid två tillfällen. 10 mars gästade hon Luleå. 19 augusti tog ministern en tur på Inlandsbanan till Arvidsjaur.
På ort och ställe har hon fått se behoven av större infrastruktursatsningar i norra Sverige.
Förhoppningsvis medverkar det till en att det nu blir en bättre regional fördelning av infrastrukturpengarna.
Norrbotten var i strykklass under alliansstyret 2006-2014. Norrbotniabanan behandlades, till exempel, som något som katten släpat in.
Nu gäller det att visa att den nya regeringen gör skillnad och att socialdemokratin omsätter valrörelsens utfästelser i praktisk handling.
Det finns stora förväntningar i norr på Johansson och hennes regeringskollegor.