Framtiden är ljus för Norrbottens län

Igår deltog Sven-Erik Bucht (S) i ett panelsamtal om arbetsmarknaden, arrangerat av Piteå-Tidningen och Stora Nolia.

Igår deltog Sven-Erik Bucht (S) i ett panelsamtal om arbetsmarknaden, arrangerat av Piteå-Tidningen och Stora Nolia.

Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Piteå2018-08-07 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Under gårdagen arrangerade Piteå-Tidningen tillsammans med Stora Nolia ett panelsamtal om arbetsmarknadens utmaningar, som en del av den demokratisatsning som görs nu under Nolia-mässan.

Det är lätt att ett samtal blir en debatt där alla hävdar att de själva har rätt och de andra har fel, men det var inte intentionen med panelsamtalet. Där satte Stefan Lindbäck, vd för Lindbäcks bygg i Piteå, tonen för samtalet direkt.

“Innan vi börjar prata om problematik måste vi först belysa de goda exemplen, för de är många” sa Lindbäck och det blev starten för ett väldigt bra och optimistiskt samtal om arbetsmarknadens utmaningar.

Matchning mellan kompetens och efterfrågan var temat, och deltog i samtalet gjorde även Daniel Nilsson, chef för Arbetsförmedlingen i Luleå. Han menade att kurvorna pekar åt en bra riktning. Arbetslösheten är låg i Sverige idag, för de grupper som står långt ifrån arbetsmarknaden måste vägen in vara lättare. För det krävs långsiktigt tänk från politiker.

Från politikens håll deltog riksdagskandidaten Mattias Timander (C) från Kiruna, och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). De hade förstås olika syn på vad svaren på arbetsmarknadens utmaningar är, men det rådde ändå samförstånd kring mycket.

Att Norrbotten är ett utflyttningslän och att det behövs invandring till Norrbotten är en viktig del i att möta arbetsmarknadens framtida behov var en fråga där det rådde genomgående enighet i panelen. Att framtiden är ljus var samtalsdeltagarna också överens om.

Stefan Lindbäck poängterade även att alla besitter någon form av kompetens, och att mycket ansvar ligger även på arbetsgivarna att plocka fram den kompetensen genom att uppmuntra och stärka de anställda.

Ingen ska stämplas som oduglig. Företagare och arbetsgivare ska inte rygga tillbaka för att anställa någon även om den inte besitter en viss utbildning, för folk kan alltid något, menade Lindbäck.

Vikten av att se värdet i människor, att förutsätta att folk vill arbeta, det är nyckeln i att få det starka konkurrenskraftiga Sverige vi varit och ska vara. Det finns nästan ingen i vårt land som är arbetslös som inte vill arbeta, och det ska vi komma ihåg. Alla paneldeltagare var överens även om den biten, vilket känns tryggt för Norrbottens och Sveriges framtid.

Men utbildningens roll ska förstås inte underskattas. Något som är avgörande för att få den kompetens arbetsmarknaden efterfrågar, men också för en person att ställa om från ett yrke till ett annat, är att ha närhet till vuxenutbildningar och universitet.

Värdet av att vi har Luleå Tekniska Universitet, och även andra högskolor i Norra Sverige, går inte att ta miste på och det är politikens roll att främja. Och om offentligheten och näringslivet efterfrågar mer långsiktighet och mindre käbbel partierna emellan känns det tryggt att ha Bucht och Timander som norrbottniska representanter i rikspolitiken.

Läs mer om