Framtiden är gemensam
MILJÖ "När det gäller vår miljö finns det ingen individuell framtid, varken för människor eller för nationer. Framtiden är gemensam. I gemenskap måste vi dela den. Tillsammans måste vi skapa den."
Klimatmötet i Cancún i Mexico blir förhoppningsvis mer framgångsrikt än klimatmötet i Köpenhamn. De globala klimatförändringarna gör sig redan nu påminda i form av allt mer extrema vädersituationer runtomkring i vår värld. Vissa delar av vår värld drabbas av omfattande översvämningar med andra lider av extrem torka.
Foto: AP
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Olof Palme var på många sätt en framsynt politiker. Det som i dag inte är det minsta kontroversiellt, eller uppseendeväckande, att säga var då på många sätt vågade ord. Att slå fast att miljöfrågorna är ett område där världens alla länder i gemenskap måste agera var vid den tiden mycket radikalt. Tiden har utvisat att Olof Palme hade rätt. Vår framtid är gemensam. Den miljö vi lever i måste vi gemensamt dela. Miljöpåverkan låter sig inte begränsas av några nationalstaters gränser, utan följer vindars riktning och vattens flöden. Detta insåg Palme och drog också slutsatsen av att en framtida god miljö är avhängig vår förmåga att samarbeta.
Tanken med COP 16-mötet i Cancún, som pågår mellan den 29 november och den 10 december, är att gå vidare utifrån det så kallade Köpenhamnsackordet och hitta fram till nya överenskommelser som ska gälla efter det att Kyoto-protokollet upphör 2012. Men förhoppningarna att världens politiska ledare ska lyckats bättre denna gång är inte särskilt höga. Förutsättningarna har inte direkt förbättrats. Det demokratiska valnederlaget i valen i USA har inte direkt förstärkt de amerikanska miljö- och klimatambitionerna.
Det förberedande möte som hölls i Tianjin under oktober månad ökade inte hoppet inför Cancúnmötet. De låsta positioner som fick Köpenhamnsmötet att gå i lås består till stora delar än i dag. Det är inte enbart USA som blockerar framtida överenskommelser. Såväl Kina, Indien, EU och Ryssland bidrog aktivt till fiaskot vid klimatmötet i Köpenhamn.
Man kan inte precis påstå att världens politiska ledare agerande inom miljö- och klimatpolitikens område bärs fram av den insikt som Olof Palme gav uttryck för år 1972. Man skulle önska att ledarna från världens alla länder funderade lite över vad han sade. Det finns ingen individuell framtid för människor eller nationer. Utmaningen är gemensam. Frukterna av våra gemensamma framgångar får vi njuta tillsammans. Men misslyckas vi så innebär det också att vi gemensamt får lida för våra misslyckanden. Ingen kommer undan.
Frågan är bara hur länge vi har råd att vänta på att något ska hända. Är det måhända kanske först vid COP 66-mötet om femtio år man kommer att komma överens? I så fall är risken stor att alltför mycket negativt hunnit hända. Det är därför hög tid att ställa våra makthavare mot väggen och kräva att de levererar resultat.