Framgång för svenska facket
SEGER. Svenska avtal ska gälla i Sverige och facket får ta till stridsåtgärder för att hävda denna rätt. EG-domstolens generaladvokat Paolo Mengozzis förslag till beslut i det så kallade Lavalmålet är en seger för facket och ett nederlag för Svenskt Näringsliv.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I december avbröts byggprojektet och i februari 2005 avbröts också samarbetet mellan Vaxholms kommun och det lettiska företaget. På detta har följt ett antal turer. Konflikten togs åter upp i AD. Byggnads fick i princip rätt även denna gång, men AD:s slutgiltiga beslut fick vänta. Först skulle EG-domstolen tillfrågas om sin syn på saken.
Direktörerna i Svenskt Näringsliv, med vd Urban Bäckström i spetsen, laddade det lettiska företaget med kapital så att företaget kunde skaffa sig de advokater och jurister som kunde behövas för att övertyga EG-domstolens domare och jurister om att Byggnads beteende hindrade den fria rörligheten och konkurrensen inom EU. Något som mötte full förståelse från centerns partiledare Maud Olofsson.
På onsdagen, ganska precis tre år efter starten av skolbygget i Vaxholm, kom så generaladvokaten Paolo Mengozzi med sitt förslag till beslut. Paolo Mengozzi ger Byggnads rätt. Svenska facket får ta till blockad och sympatiåtgärder för att hävda svenska avtal på svensk arbetsmarknad, oavsett från vilket land de som utför arbetet kommer.
Mengozzi anser att det är fackets rätt att försvara sina medlemmar mot den sociala dumpning det innebär att
arbetsgivare kan ta in utländska företag och arbetskraft och betala de löner och avtal som gäller i deras hemländer. Det finns många länder med lägre löner än Sverige, men det finns också länder som har lägre löner än Lettland. Det finns alltid något land där lönerna är lägre.
Att flytta företag från Sverige till ett låglöneland är en sak, att ta hit utländsk arbetskraft och betala dem samma lön som de får i hemlandet är någonting helt annat. Det leder till konkurrens med allt lägre löner, det är social dumpning, det slår mot hela samhället och det är varken Sverige eller något annat land betjänt av.
Svenskt Näringslivs ledning åkte på pumpen när den krävde att arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, m, skulle lagstifta om att begränsa fackets möjligheter till stridsåtgärder för att försvara kollektivavtalet. Här utnyttjades konflikten mellan Hotell- och restaurang och salladsbaren Wild`n Fresh. Det var "Skönheten och Odjuret" i regi av Urban Bäckström.
Samma herrar åkte på ett nytt bakslag när de försökte förbjuda medlemsorganisationen Svensk Handel att skriva på det avtal man enats om med Handelsanställda. Försöket att toppstyra Hotell- och restaurangs löneförhandlingar misslyckades även det. Efter Mengozzis yttrande i Lavalmålet kan ännu ett misslyckande arkiveras i mappen "Nederlag". För facket, arbetsgivare som vill ha konkurrens på lika villkor och för Sven Otto Littorin, som försvarade den svenska modellen när Lavalmålet behandlades i EG-domstolen i januari i år, är Mengozzis uttalande en seger.
Stödet för rejäla låglönesatsningar, bättre arbetsvillkor och kollektivavtal är starkt hos svenska folket . Och fackets strider har inte varit förgäves. Efter Vaxholmskonflikten har 300 utländska byggföretag tecknat avtal med Byggnads eller arbetsgivarorganisationen. Hotell- och restaurangfacket, fick utstå mycken negativ publicitet, men deras kamp för kollektivavtal med högre löner och bättre villkor har varit framgångsrik. Ett 60-tal nya avtal har tecknats.
Mengozzis förslag är bara ett förslag och, som Europafackets ordförande Wanja Lundby Wedin säger, djävulen bor i detaljerna. Sammanfattningsvis ser ändå facket ut att gå mot en klar seger. Det kan behövas. Fler attacker från direktörerna och dess företrädare i regeringen är att vänta.