Fråga Alestalo nästa gång
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Ordförandearvodet i Vin & Sprit höjdes från 229 000 kronor till 450 000 kronor. Det kan nyvalde Anders Narvinger behöva eftersom han också är vd för Teknikföretagen och ordförande eller ledamot i flera storbolag. En dylik arbetsbörda frestar på.
Dubbleringen av styrelsearvodena i de aktuella bolagen Vin & Sprit, SBAB och Vasakronan är dock ingen genomgående trend. De fackliga styrelserepresentanterna har istället fått sina arvoden halverade. Och drygt det.
Anmärkningsvärt, tycker SIF-representanten Johan Lund. Det ska han inte tycka, tycker Magnus Kolsjö politiskt sakkunnig hos Mats Odell. Sänkt arvode för arbetstagarrepresentanterna är helt logiskt. Dom har ju sin lön, förklarar Kolsjö. Än så länge, kanske bör tilläggas.
Mats Odell har mycket att stå i. Han är ju också kommunminister, bostadsminister och vice finansminister. Det är väl därför det blir som det blir. Utländska hedgefonder blåste Odell och svenska staten på 1,7 miljarder kronor i Telia Sonera-affären, skriver Dagens Industri och citerar en anställd på en stor investmentbank i London som säger så här:
"Staten ger bort pengarna till hedgefonderna. De har tjänat sjukt mycket pengar på att först trycka ned aktien och sedan köpa den billigt av staten".
Den som önskar gå en kurs i kursmanipulation kan läsa fredagens DI.
Mats Odell har andra utbildningsplaner på gång för svenska folket. Privatekonomi, är en gren han anser att medborgarna bör förkovra sig i. "Fyra år med Reinfeldt - Så vänder du på örena och skjortkragarna".
Odell själv rekommenderas en kurs i matematikens och affärspsykologins mekanismer hos finansrådet Kalevi Alestalo vid avdelningen för statlig ägarstyrning vid statsminister Matti Vanhanens kansli i Helsingfors.
För sju år sedan sålde Alestalo & Co tre procent av teleoperatören Sonera för lika många miljarder kronor som Odell denna vecka lyckades få in för åtta procent Telia Sonera. I Finland pratar man perkelä anamma om Odells sätt att sköta affärer. Skolminister Jan Björklund rekommenderas sätta betyget IG.
Riksrevisionen skulle nog gärna vilja krydda med litet rotting. Riksrevisionen, vars uppgift är att granska statens utförsäljningar har flera gånger begärt in regeringens sakskäl för att sälja just de sex bolag som aviserats. Odell vägrar förklara och säger att det kan Riksrevisionen läsa om i alliansens valmanifest. Ett kristdemokratligt sätt att säga : "dra åt helvete".
Naturligtvis. Det finns inga sakskäl för. Sakskälen talar mot försäljning. Det handlar om ideologisk blindhet.
Slutligen en kort rapport från Gudrun Schymans korståg genom bolagsstämmorna för fler kvinnor i styrelserna. Senast talade hon på H&M:s stämma. Budskapet gick inte fram. Huvudägaren Stefan Persson hade, bildligt talat, öronen fulla med Madonnas tuttar. Dessutom har H&M dubblerat antalet kvinnor i bolagsstyrelsen. Från en till två.