Första attacken mot arbetsrätten
OTRYGGT. Efter nedrustningen av a-kassan har turen kommit till lagen om anställningsskydd. Den borgerliga alliansregeringen vill kraftigt förlänga arbetsgivarens möjlighet att hålla sig med tillfälligt anställd personal. Förslaget är ute på snabbremiss.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Allt detta säger sig regeringen genomföra för att öka utbudet av arbetskraft på en arbetsmarknad där arbetsgivarna formligen skriker efter personal. Konjunkturen är rykande het. Exceptionellt goda möjligheter att hitta ett fast jobb och få ordning på en rätt kaotisk tillvaro för långtidsarbetslösa, ständiga vikarier, deltids-
arbetslösa och visstidsanställda. Kan man tycka.
Men regeringen Reinfeldt hyser av allt att döma vissa tvivel om den egna arbetsmarknadspolitikens succe. Den försämrade a-kassan ska inte bara förmå, utan tvinga arbetslösa att ta jobb till låga löner. Rätten att neka jobb av ekonomiska skäl går vid en dagslön på 442 kronor per dag. Till detta bjuds sänkta arbetsgivaravgifter och nu sätter regeringen också in en stöt mot Las, lagen om anställningsskydd. Det ska bli tillåtet med fria visstidsanställningar upp till två år.
Som om inte jobben är ovissa nog redan. På tio år har andelen tillfälliga jobb ökat med 40 procent. I november hade 675 000 svenskar tillfälliga jobb, enligt statistik från SCB. Det är 74 000 fler än samma månad förra året.Var sjätte anställd har ett tidsbegränsat jobb. Inom LO är det ännu fler.
Varken LO eller TCO tror på regeringens syfte med försämringen av anställningsskyddet; att jobben ska bli fler. Tvärtom. Försämringen motverkar nya och bra jobb. Bevis för det finns inom flera branscher, bland annat Hotell- och restaurang där de osäkra anställningarna ökar utan att arbetslösheten sjunker.
Alla försämringar som hittills gjorts och som planeras slår hårdast mot dem som redan har den svagaste ställningen på arbetsmarknaden. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorins löfte att inte ge sig på arbetsrätten kan läggas till regeringens hög för "svikna löften".
En regerings motiv för att i brinnande högkonjunktur försämra anställningstryggheten är svårbegripliga. Det enda man säkert kan veta är att lång visstidsanställning avsevärt ökar arbetsgivarens möjligheter att enkelt göra sig av med personal den dag konjunkturen viker. För det gör den. Tids nog.
Om det åtminstone vore så att utbredningen av de osäkra jobben backades upp av en kraftfull arbetsmarknadspolitik med en generöst tilltagen a-kassa och goda möjligheter till utbildning och kompetensutveckling. Det är rättmätiga krav från en arbetskraft som förväntas fungera som dragspel, men i Sverige införs en ny modell med motsatt effekt ...
En annan sak; Varför ska det där med att "känna sig för", visstidsanställning och provanställning ensidigt vara arbetsgivarens rättighet? Sif:s ordförande Marianne Krantz har vid något tillfälle kastat fram förslaget att de anställda ska få möjlighet att provsluta. En lysande ide som väl borde tilltala alla, regeringen Reinfeldt inkluderad, som i en rörlig arbetsmarknad ser individens möjligheter till personlig utveckling och framgång.