Förslag från en trött regering

ARBETSMARKNAD Regeringen Reinfeldt har nu efter många om och men satt ett mål för sin arbetsmarknadspolitik. Det skedde i ett utspel i går tisdag.

Regeringens satsning på 3 miljarder kronor för att minska arbetslösheten är en halvmesyr av en trött regering i panik för att om möjligt blockera oppositionens initiativ på arbetsmarknadsområdet.

Regeringens satsning på 3 miljarder kronor för att minska arbetslösheten är en halvmesyr av en trött regering i panik för att om möjligt blockera oppositionens initiativ på arbetsmarknadsområdet.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Piteå2013-04-10 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Regeringen presenterade i går en satsning på 3 miljarder kronor för att minska arbetslösheten. Det ska bland annat satsas ytterligare 700 miljoner på drift och underhåll av järnvägen. Detta redan under innevarande år. Låter bra, men regeringen "offensiv" är både ihålig och otillräcklig och verkar mest vara ett förstrött svar på de riktlinjer för en aktiv jobbpolitik som drogs upp av Stefan Löfven på Socialdemokraternas kongress. En halvmesyr av en trött regering i panik för att om möjligt blockera oppositionens initiativ på arbetsmarknadsområdet. Nu blev det knappast något sprakande initiativ med nytänk. Det är de gamla hjulspåren som gäller.

Medan socialdemokraten vill satsa på dem som står längst från arbetsmarknaden och att ge utbildning för arbetslösa till bristyrken, bristyrken som ska definieras av de företag som inte hittar den kompetens som krävs för att anställa. Detta medan högeralliansen fortsätter sin allt mer ifrågasatta arbetsmarknadspolitik. Arbetslösheten i Sverige har bitit sig fast på dryga åtta procent under lång tid. Regeringen har därmed redan haft lång tid på sig att ta fram en aktivare jobbpolitik, men tycks ändå stå helt handfallna. Vi riskerar att en hel ungdomsgeneration blir fastlåst i långtidsarbetslöshet.

Nu är det inte är någon lätt materia att få tillbaka långtidsarbetslösa, långtidssjuka och socialbidragstagare till ett riktigt jobb. Högeralliansen har använt piskan i form av sämre a- kassa, försämrad sjukersättning för att få människor att bli mer aktiva på arbetsmarknaden. Resultatet har minst sagt blivit magert. Istället för jobb har högerpolitiken ställt allt fler människor inför nya problem. Någon försörjning måste man ha, men där står alliansregeringen tomhänt.

Medan politikerna jobbar med sina olika program börjar det kärva ordentligt med jobben. Antalet lediga arbeten minskar. Antal varsel ökar i år i jämförelse med 2012. Försvagningen av arbetsmarknaden har blivit allt tydligare. Samtidigt är konjunkturen mer än darrig.

All erfarenhet av dagens arbetsliv visar hur nödvändigt det är med en god grundutbildning för att få ett arbete. Något som den borgerliga alliansen inte verkar ha förstått utan istället motarbetat genom att dra ner på arbetsmarknadsutbildning och Komvux. Dessutom finns nästan en miljon deltidsarbetande, med en lön som få kan leva på om man inte är två i hushållet som har ett arbete.

Regeringen Reinfeldt har medvetet slagit in kilar både i sjukkassa och sjukförsäkring. I dag har mer än 60 000 människor utförsäkrats från sjukförsäkringen. Mer än en halv miljon svenskar har gått ur a-kassan. För att inte tala om de allt fler tim-och deltidsanställda som stängts ute från arbetslöshetsförsäkringen. Detta i en medveten politik. Regeringens arbetslinje har blivit en bidragslinje. Vi skapar ett samhälle för dem som är unga och friska och som har ett heltidsjobb medan allt fler ställs vid sidan.

Mot den bakgrunden är det inte svårt att förstå att samtliga regeringspartier har tappat i väljaropinionen i förhållande till sina valsiffror. Oron sprider sig säkert i leden om inte en vändning snart kan skönjas. Just nu ligger både Centern och Kristdemokraterna illa till i väljarundersökningarna. Det gäller att leva på hoppet, men om inte siffrorna snabbt kan hyfsas kan de båda partierna sakna riksdagsrepresentation efter valet 2014. Det är kanske det som är Fredrik Reinfeldts mål?

Läs mer om