Fördelar med att bo i norr

KÖPKRAFT. Huspriserna är, historiskt sett, skyhöga också i Piteå. Trots det har Piteborna god råd att förverkliga villadrömmen. Hushållen betalar i snitt 2 500 kronor i månaden i bolåneränta. Det är mindre än vad man fick lägga ut i ränta 1994, trots att husen kostar nästan dubbelt så mycket. Räntenivån har oerhört stor betydelse för hushållens köpkraft.

Piteå2006-06-09 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Livet är inte rättvist, men det finns fördelar och nackdelar med det mesta. Arbetslösheten är betydligt högre i Piteå än i Stockholm, men sett till boendet får Piteborna mer för pengarna än stockholmarna.

Det framgår tydligt av Föreningssparbankens återkommande Boindex, en analys som jämför huspriser och hur stor andel bolåneräntan tar av månadsinkomsten beroende på var man bor. Boindex omfattar hela landet, men storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö plus 45 särskilt utvalda kommuner redovisas särskilt.



Piteå hör till de utvalda kommunerna och här har hushållens köpkraft alltid varit hög. Ibland i topp. Sista kvartalet 2005 ramlade Piteå ner till sjunde plats, men har, under första kvartalet i år, tagit sig upp till en fjärdeplacering. Medianpriset på småhus steg kraftigt under 2005. Sista kvartalet nåddes rekordet 730 000 kronor. Det var en höjning med nästan 18 procent eller 110 000 kronor på ett år.

Sedan dess har medianpriset på hus i Piteå fallit tillbaka något, men ligger fortfarande på 720 000 kronor. Trots det har köpkraften förbättrats. Anledningen är fortsatt låg bolåneränta och höjda löner. Av den årliga medianinkomsten på 472 925 kronor lägger villaägarna bara 6,4 procent på bolåneräntan. Det motsvarar 2 523 kronor i månaden.



Räntan är lika låg i Luleå, men medianpriset på hus drygt en halv miljon högre. Luleborna tjänar i snitt 501 100 kronor per år, 28 200 kronor mer än Piteborna, men det uppväger inte på långa vägar skillnaden i räntekostnad. Husägaren i Luleå får lägga av 10,3 procent av årsinkomsten eller
4 292 kronor per månad till bolåneräntan. Det blir drygt 21 000 kronor mer på ett år jämfört med husägaren i Piteå.

Stockholmarna har det kämpigast med boendekostnaden. De tjänar visserligen drygt 100 000 kronor mer per år än Piteborna, men med huspriser på drygt 2,5 miljoner kronor slukar räntan den merlönen med råge. Här tar bolåneräntan 18,5 procent av årsinkomsten eller 8 934 kronor i månaden.



Trots att huspriserna nu är skyhöga, var det inte bättre förr. För tolv år sedan, 1994, när Föreningssparbanken började med sitt Boindex låg bolåneräntan på 11,2 procent och då hjälpte det inte att huspriserna var väsentligt lägre. Då fick Piteborna avstå nästan dubbelt så mycket av sin inkomst till bolåneräntan. Även Luleborna och stockholmarna fick lägga betydligt mer på räntan än i dagsläget.

Räntan har alltså en oerhört stor betydelse för hushållens köpkraft. Första kvartalet låg bolåneräntan på drygt tre procent. En fantastiskt låg ränta, men den har vi förtjänat genom återhållsamma lönekrav och svaga prisökningar. Ändå förväntas rörliga räntan stiga en procent i år. Det förefaller helt onödigt, men ska naturligtvis tas med i boendekalkylen.

Läs mer om