Så vidare framgångsrik har han kanske inte varit. Nu vill samtliga regeringspartier ha ett ord med i laget om framtidens skola.
Förhoppningen hos Folkpartiet är att skolan klistrat sig fast hos väljarna som ett folkpartirevir i regeringen.
I Folkpartiets valmanifest, som presenterades i går måndag, var självfallet skolan och dess framtida utformning huvudinnehållet. Något nytt revolutionerande presenterades kanske inte utan mer ett samlat grepp kring hur Folkpartiet ser på aktuella skolfrågor. Det mesta har vi hört tidigare.
Björklund har verkligen ansträngt sig för att bli och vara landets skolpolitiker nummer ett. Det har gått lite si och så. Inte ens inom de egna borgerliga leden tycks entusiasmen vara alltför stor inför den folkpartistiska turerna på skolans område. Över tid visar det sig att moderaterna vill ha ett tydligt ord med i laget och då har Björklund inte mycket att sätta emot.
Nu är Folkpartiet inte heller ensamt som regeringsparti att i valrörelsen visa intresse för skolan, utan alla partier i fyrpartikoalitionen vill förstås ha ett ord med i laget i denna för väljarna så högprioriterade fråga. Därtill en samlad opposition.
Allmänpolitiskt finns det även andra partier som förvaltar den radikala liberalismens frågor på ett bättre sätt än dagens konservativa folkpartister. Partiet har förlorat en del av sin politiska själ i ansträngningarna att vara alla till lags i en fyrpartiregering.
Sedan må erkännas att Björklund under sina år som partiledare jobbat för att profilera både sig själv och folkpartiets politik, i alla fall i det lilla som avviker från övriga borgerliga partier, men det har liksom fastnat i något ansträngt och lite stelt.
Folkpartiet söker sin identitet i ett borgerligt partikluster, som låter ungefär likadant och vars politik blivit alltmer förutsägbar i sin likformighet. På marginalen, och ytterst försiktigt, slåss partierna någon gång inbördes för att visa en stimma av självständighet.
Problemet för Folkpartiet och Björklund är att partiet sitter väl förankrat i knät på moderaterna. Nyliberalism i stället för socialliberalism. Folkpartiet har utvecklats till ett moderat-light- parti.
Varför då välja en sämre kopia när moderaterna redan finns?
Just nu krattas det intensivt inom Folkpartiet för fortsatt blockpolitik, och därmed för fortsatt slagsmål om samma borgerliga väljare som moderater, centerpartister och kristdemokrater vill övertyga om den egna förträffligheten. Fyra partier med samma politik är minst ett för mycket.
Något av dem lär sitta med Svaret Petter den 14 september.
Det vi sett under de åtta åren med borgerlig regering är att ett nytt sämre samhälle växt fram. Tryggheten har monterats ned. Klyftorna har växt snabbt. Segregationen i samhället är påfallande. Den svenska modellen håller på att rasa samman. Därför krävs förändring.