FN-kritik mot Sverige

Piteå2008-10-31 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Enligt den av EU överenskomna Dublinförordningen om första asylland ska asylsökande i första hand få sin ansökan prövad i det första EU-land de kommer till. Det innebär att om någon kommit till Sverige från annat EU-land ska man utvisas dit.
Men ibland fungerar inte detta. Det första mottagarlandet kanske inte uppfyller de krav som måste ställas på mottagandet av en asylsökande.

FN:s flyktingorgan UNHCR har uppmanat EU-länderna att hitta avvisade flyktingar till Grekland, eftersom de har en miserabel flyktingpolitik, där misshandel och andra hot är vanliga. Nivån på flyktingmottagandet är lågt.
"Asylsökande i Grekland har fortsatt svårt att få en rättssäker behandling. Nivån på mottagandet lever varken upp till europeisk eller internationell standard", betonar UNHCR. Samtidigt beslutar den svenska Migrationsöverdomstolen att utvisa en asylsökande man från krigets Afghanistan just till Grekland, där han går ett ovisst öde till mötes.
Beslutet grundar sig på att Grekland nyss antagit en ny asyllag, men hur den fungerar i praktiken vet ingen.

Därför borde Migrationsöverdomstolen avvaktat och lyssnat på Migrationsdomstolen i Göteborg, som hittills låtit asylflyktingar som mellanlandat i Grekland få uppehållstillstånd i vårt land, men nu är det slut på det.
Människorna från våldets Afghanistan, eller för den delen, behöver skydd. I många stycken gör Sverige en bra insats och är ett av de länder som tar emot flest flyktingar från både Irak och Afghanistan.
Enbart lilla Södertälje har tagit emot fler flyktingar från Irak än USA, som ändå har ett tungt ansvar för utvecklingen i både Irak och Afghanistan.

Det är en mänsklig rättighet att skyddas från krig. Då skärper Sverige sin inställning till dem som flytt från krig och terror. Människor som redan rotat sig i vårt samhälle som lärt sig svenska och har fasta jobb hotas nu av avvisning.
Märkligt är att Migrationsverket med stöd av Migrationsöverdomstolen anser att det inte förekommer en väpnad konflikt vare sig i Afghanistan eller Irak. Samtidigt finns en nyhetsrapportering som så gott som varje dag beskriver hur civilbefolkningen drabbas av det inbördes våld mellan olika befolkningsgrupper som ständigt pågår i dessa båda länder.

Enligt regelverket för Migrationsverket så att de som inte kan bevisa en personlig hotbild skickas tillbaka.
Den svenska inställningen har redan tidigare fått skarp kritik från Röda korset, Amnesty och UNHCR, som anser att om något så är det väpnade konflikter som pågår både i Irak och Afghanistan.
Det finns kanske anledning för politikerna att se över vad begreppet "väpnad konflikt" innebär. Krävs det en lagändring för att tydliggöra detta måste en sådan till.

"Vi följer bara lagstiftningen och den vägledande praxis som Migrationsöverdomstolen kommit fram till", heter det från Migrationsverket. Visst; så enkelt och så byråkratiskt, men människorna då?