Fler invandrare får jobb

ARBETE Det har trots lågkonjunkturen blivit lättare för invandrare att få arbete. Förhållandet gäller både män och kvinnor med invandrarbakgrund, vilket är glädjande. Om nu inte statistiken ljuger. Förhoppningsvis betyder detta också att fler arbetsgivare inser vilken resurs som finns bland våra nya svenskar. Mitt i den arbetslöshetskris vi upplever finns det flera samhällssektorer som ropar efter arbetskraft. Inte minst inom vård och omsorg.

Under senare år har det blivit lättare för invandrare att få jobb i Sverige, men fortfarande är sysselsättningsgraden mycket lägre bland invandrare än bland svenskar.

Under senare år har det blivit lättare för invandrare att få jobb i Sverige, men fortfarande är sysselsättningsgraden mycket lägre bland invandrare än bland svenskar.

Foto: YVONNE ÅSELL / SvD / SCANPIX

Piteå2010-07-02 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Trots att många av de invandrare som kommer till vårt land har kvalificerade utbildningar; läkare, civilingenjörer, men också med andra värdefulla akademiska utbildningar, återfinns de fortfarande ofta i arbetslöshet eller i arbetsuppgifter som inte på långt när är i nivå med utbildning och kunskaper. Ta en taxi i Stockholm, så får du snart veta.
Många gånger har den nuvarande integrationspolitikens välmenande fraser och kosmetiska åtgärder inte skapat de jobb som många invandrare vill ha och ställer förhoppningar till. Och även om arbetslöshetssiffrorna för invandrare sakta utvecklas åt rätt håll är det fortfarande långt till samma sysselsättningsgrad som hos den svenskfödda befolkningen. Men när arbetslösheten är så hög som den ändå är just nu är det bra att de nya svenskarna även kan få ett jobb att gå till. Utanförskapet är redan stort, allt positivt som sker är bra.

Samtidigt har antalet anmälningar mot etnisk diskriminering i arbetslivet ökat.
Det visar en sammanställningar från diskrimineringsombudsmannen. Så ännu är det för tidigt att slå sig för bröstet. Mycket återstår att göra för att människor med invandrarbakgrund ska få en rättvis bemötande när de söker sig ut i arbetslivet.
Invandrare som har för svenska arbetslivet viktiga utbildningar från sina tidigare hemländer måste snabbt få sina utbildningar kompletterade och anpassade till svenska förhållanden.
Arbetsmarknadspolitiska åtgärder riktade till invandrare måste självfallet ha extra resurser.
Den låga sysselsättningen hos vissa invandrargrupper finns säkert också bakom den ökande bostadssegregationen. Särskilt i storstäderna.
All statistik visar att boendesegregationen har ökat under det senaste decenniet. Helt klart är också att det finns ett samband mellan segregation i boendet och att vara arbetslösa. Den ekonomiska och sociala utsattheten blir större.
De invandrare som bor mest åtskilt från svenskar har också svårast att få jobb. En viktig faktor för att lyckas är också att svenskundervisningen för invandrare håller en hög nivå.

Tyvärr är det många arbetsgivare som har svårt ta in att det finns en mängd invandrare i vårt samhälle som är kunniga och som har en kompetens som många svenskar saknar.
Har du ett osvenskt namn eller ser annorlunda ut blir det oftast hinder för att få ett arbete, vilket som helst.
Det är svårt att förändra attityder, att utrota främlingsfientlighet, misstänksamhet och i dess förlängning rasism. Det går att lagstifta om det mesta, men människors attityder förändras endast genom långsiktig påverkan och bara delvis genom nya lagar. För att integrationsarbetet ska lyckas fullt ut krävs ett på alla nivåer aktivt och målinriktat arbete. Något som pågår, men ett parti som Sverigedemokraterna kan på marginalen bromsa upp denna utveckling. Inte minst om de växer sig större i landets kommuner, eller kommer in i riksdagen i höst.


Läs mer om