Finns modet att stoppa moderaterna?
AVVISAT. De socialdemokratiska landstingsråden i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland har skrivit till regeringen och krävt att redan nu få sätta igång arbetet med att slå ihop landstingen till en eller två regioner. Svaret kom, kan sägas, på gårdagens DN Debatt via moderaternas partisekreterare Per Schlingmann. Moderaterna tänker stoppa storregionerna.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Det råder stor obalans i fördelningen av de gemensamt insamlade resurserna. Små enskilda kommuner och glest befolkade län har oerhört svårt att göra sig gällande mot de mäktiga storstadsområdena. Storlän eller storregioner med direktvalda regionfullmäktige och egen beskattningsrätt stärker med största sannolikhet de olika landsdelarnas möjlighet att utvecklas just utifrån sina specifika styrkor och svagheter.
Bakom moderaternas beslut att avvisa Ansvarskommittens förslag ligger snarare rädsla för att decentralisera den politiska makten från regeringskansliet och ut till de förtroendevalda i landet, än omtanke om de olika landsändarnas utvecklingsmöjligheter. Om det sistnämnda gällde skulle vi se en annorlunda fördelning av investeringar i infrastruktur som vägar och järnvägar.
Erfarenheten av de två storregioner som bildats på försök, Skåne och Västra Götaland, är positiv och dem vågar moderaterna av allt att döma inte röra. I partistyrelsens förslag till den moderata partistämman slås fast att de två försöken kan permanentas.
Att moderaterna är emot bildandet av storregioner med egen beskattningsrätt och decentralisering av den politiska makten är ingen nyhet. Detta parti som annars talar varmt om individens rätt till självförverkligande och är lidelsefulla motståndare till centralstyrning går här på tvärs mot sin ideologi. Moderaterna vill inte ha storregioner men avskaffa landstingen och förstatliga hälso- och sjukvården. En riktig tanke om den grundas på att alla medborgare då skulle få rätt till likvärdig vård oavsett bostadsort.
Men staten är inte alltid densamma. Den följer regering och riksdag och med den privatiseringshysteri som genomsyrar den borgerliga alliansregeringen känns det betydligt tryggare om hälso- och sjukvården och sjukhusen ligger under landstingen. Landstingen förefaller, Gud ske pris, inte intresserade av regeringens sjukhusrea, och de storkommuner som ska ersätta landstingen kan säkert hitta lösningar som gör vården gränslös och tillgänglig för medborgarna.
Det ska bli intressant att följa storregionernas öde i riksdagen. I den här frågan är den borgerliga alliansen absolut inte enig. Stefan Tornberg, centerpartistisk riksdagsman från Norrbotten, och ledamot av Ansvarskommitten är kritisk till moderaternas utspel och kräver att regeringen inte hukar i den här frågan bara för att moderaterna gör det. "Varför övriga landet ska kunna förnekas det som Skåne och Västra Götaland tillåtits göra är svårt att förstå", skriver Tornberg på sin blogg.
Stefan Tornberg tror inte att den process som pågår runt om i landet för ökat lokalt och regionalt utvecklingsansvar kan stoppas. Inte stoppas kanske, men risken för kraftig försening är överhängande. Moderaterna är största regeringspartiet och pingströrelsens tidning Nya Dagen kunde tidigt i våras berätta att den moderate statsministern Fredrik Reinfeldt ogillar förslaget till ny indelning av landet.
Besitter centern, folkpartiet och kristdemokraterna det politiska mod som kan krävs för att gå emot storebror?