Filmfest som sätter Arjeplog på kartan
KULTUR I morgon, fredag, inleds filmfestivalen "Tro, film och kärlek" i Arjeplog för sjätte gången. En festival som stadigt ökat i intresse och drar till sig Sveriges filmelit genom att locka med närhet mellan filmens folk och filmens mottagare i enkelhet. Allt i en exotisk och fascinerande miljö. En filmfestival som verkligen gett Arjeplog plats på filmkartan i Sverige.
Maria Lundqvist, skådespelerskan och ambassdören för Arjeplogs filmfestival, är tillsammans med prästen Niklas Westling två av eldsjälarna bakom Arjeplogs filmfestival "Tro, film och kärlek". Maria Lundqvist har en gång sagt: "Arjeplogs filmfestival är kanske Sveriges minsta filmfestival, men den är en av världens finaste!"
Foto: Christian Thomassen
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Under de fem år som festivalen anordnats har antalet besök ökat från 375 första året till 1 643 besökare förra året. Det är inte illa med om man ställer besöksantalet i relation till Arjeplogs befolkning på mindre än 3 200 personer. Detta visar också på attraktionskraften som ett unikt arrangemang som Arjeplogs filmfestival har. Men det säger inte allt om filmfestivalens betydelse.
Häromdagen kunde man här i Piteå-Tidningen läsa om Gun-Britt och Rigmor som räknar året i tiden före och efter filmfestivalen. För dem, och många andra arjeplogare, är filmfestivalen en del av det som skapar livskvalitet i Arjeplog. Festivalen är en viktig del i kulturlivet i Arjeplog och skänker inspiration till såväl kulturskapare som kulturkonsumenter.
Men en företeelse som Arjeplogs filmfestival har inte bara ett kulturellt värde. Det har även ett näringspolitiskt värde som inte får underskattas. Genom den marknadsföring, i form av fönster mot omvärlden, bidrar med i form av upplevelser för besökarna får inte underskattas. De upplevelser besökarna bär med sig hem i form av bastubad och bad i badtunna vid Hornavans strand i skenet av marschaller, snöskoterturer och pimpelfiske i exotiska omgivningar, biltestkörning på is, lappländska kulinariska smakupplevelser, vit snö, norrsken och en månbelyst stjärnhimmel och möten med arjeplogarna ger ringar på vattnet och lockar fler besökare till Arjeplog.
Film, och kultur i andra former, är framtidsnäringar att satsa på. Näringen växer så det knakar och bidrar inte bara med pengar och arbetstillfällen. Det mentala tillskottet är minst lika viktigt då det stimulerar kreativitet och mod och kan stimulera utvecklingen på andra områden. Inte minst viktigt är evenemang som detta identitetsstärkande. Det bidrag som exempelvis Arjeplogs filmfestival ger till människors självbild är värdefullt. Det stärker självkänslan och får människor att vara stolta för det vi har och kan erbjuda. Men filmfestivalens bidrag är så mycket större än så. Den utmanar rådande samhällstrukturer och bidrar till ett normkritiskt tänkande som vi så väl behöver i vårt samhälle för att inte fastna i det som var.
När man ser tillbaka i tiden finner man alltför många bevis på vår oförmåga att vårda sådana här företeelser. Lapplands festspel är bara ett tragiskt exempel på när vi inte förmått hålla ut över tid och vårda de varumärken vi har. Låt oss lära av dessa misstag och nu verkligen ta vara på, och utveckla det vi har, oavsett om det är en filmfestival, en gatufest eller ett musikaliskt festspel.