På lördag är det stor galapremiär i Kiruna. Det blir filmfest och förhandsvisning av de första avsnitten av SVT:s storsatsning "Midnattssol" som spelats in i Kiruna, Paris och Casablanca.
De som bänkar sig framför tv-apparaterna den 23 oktober, när det första av åtta avsnitt sänds i SVT, kommer inte att bli besvikna. Jag har fått tjuvkika på det första avsnittet – och det bådar gott. Det är dramatik och full fart redan från första sekunden.
Berättelsen, som till största delen utspelar sig i Kiruna, kretsar kring en fransk polis (spelad av Leila Bekhti), som reser till Kiruna för att utreda ett bestialiskt mord på en fransk medborgare i fjällvärlden. Tillsammans med åklagaren Anders Harnesk (gestaltad av Gustaf Hammarsten) inleder hon en utredning.
Det kommer att kretsa kring såväl stadsflytten i Kiruna som konflikter om naturresurser och urfolkens rättigheter.
Den fransk-svenska tv-serien är producerad av SVT och Canal+ tillsammans med Nice Drama, Atlantique Productions och Filmpool Nord.
"Det är det största och mäktigaste som Filmpool Nord investerat i", konstaterar Susann Jonsson, vd för Filmpool Nord (Norrbottens produktionscentrum för film och tv).
Budgeten ligger på hisnande 100 miljoner kronor. Filmpool Nords bidrag är tre miljoner kronor.
Bakom satsningen ligger duon Måns Mårlind och Björn Stein, som brukar garantera kvalitet och framgång. Tidigare har Mårlind & Stein bland annat utvecklat SVT:s internationella succé "Bron" och regisserat filmen "Känn ingen sorg" (som baseras på Håkan Hellströms musik).
Mycket talar för att "Midnattssol" kan få ett liknande genomslag i världen som "Bron".
"Serien har redan vunnit publikens pris på TV-festivalen Series Mania i Paris och ska även gå upp på en festival i Cannes", berättar Susann Jonsson.
För Filmpool Nord är "Midnattssol" givetvis en fin fjäder i hatten. Men produktionen har framför allt stor betydelse för Norrbotten som region. Varje filmproduktion, som Filmpool Nord lyckas locka till Norrbotten, innebär ökad beläggning på hotell, mat- och klädinköp, behov av transporter, byggnationer, löner till statister och så vidare. Det ger jobb och kringeffekter i den lokala ekonomin.
Allra viktigast är att fler utanför regionen får chansen att upptäcka norrbottniska miljöer. Första avsnittet av "Midnattssol" innehåller helikopterturer över hisnande vacker fjällnatur. Tittarna får även en inblick i allt spännande som sker runt stadsflytten i Kiruna. Det ger mersmak och borde vara något som en vaken turist- och besöksnäring kan dra nytta av.
Det var inte alla som jublade när länets politiker tog initiativet till Filmpool Nord 1992.
Men investeringen har medverkat till att utveckla en helt ny bransch i Norrbotten. Samspelet mellan samhälle och enskilda filmskapare har lyft filmnäringen i norr.
Under snart ett kvartssekel har Filmpool Nord medverkat i en lång rad lyckade film- och tv-produktioner. 1,5 miljoner svenskar såg Kay Pollaks "Såsom i himmelen". Ungefär en miljon människor gick på bio för att kolla på Kjell Sundvalls "Grabben i graven bredvid". Många kommer att titta på "Midnattssol".
Norrbotten har inte bara skogen, malmen, stålet och vattenkraften utan numera även en betydande filmproduktion.