Fattiga och rika - en riktig dokusåpa
EKONOMI. Minus för pensionärer, arbetslösa, sjuka och föräldralediga. Plus för dem som har jobb, mest för de högst avlönade och förmögna. Ingen borgerlig regering har så kraftfullt använt fördelningspolitiken för att vidga klyftorna i samhället som Reinfeldt & Co.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Och i regeringen Fredrik Reinfeldts värld råder en särskild form av rättvisa. De med lägsta lönerna och lägsta skatteavdraget får högsta höjningen av a-kasseavgiften, eftersom de tillhör yrkesgrupperna som mest nyttjar a-kassan. Sambandet mellan låg lön och hög arbetslöshet har de borgerliga inte brytt sina allierade hjärnor med. Därför ådöms, helt enligt borgerlig logik, finansfolket lägsta avgiftshöjningen.
För pensionärer, arbetslösa och sjuka blir det inget skatteavdrag. Inte ens till föräldralediga utgår denna ynnest. Att vårda barn är inget arbete. Såvida du inte är hemmafru. Däremot ska föräldralediga betala den höjda avgiften till a-kassan. Det, tillsammans med slopat skatteavdrag för fack- och a-kasseavgiften, gör att det unga paret som tidningen Kommunalarbetaren räknat på i senaste numret går back. Hade den borgerliga alliansens vallöfte stämt skulle paret ha fått ett par tusen i skattesänkning. Nu blir det istället 68 kronor minus per månad i det gemensamma lönekuvertet.
Sjuka, arbetslösa och pensionärer är de stora förlorarna. För första gången sedan krisåren i mitten på 1990-talet, då svenska folket stålbadades för att rädda statens finanser, ska det skäras i ersättningarna. Men nu är det inte kris. Staten står stark. Senaste rapporten visar att budgetöverskottet blir 14 miljarder kronor och därmed överträffas beräkningarna i höstbudgeten med 23 miljarder kronor.
I denna uppgångstid ska de som redan måste vända på varenda krona drabbas av försämringar. Fattigpensionärerna, de med enbart garantipension, får en ynka femtilapp i höjt bostadstillägg, men den äts snart upp av prishöjningar och i slutändan blir det minus. Även de med tjänstepension halkar efter. Och förtidspensionerade kommer att få väsentligt lägre ålderspension, däremot ingen höjning av bostadstillägget.
För pensionärerna återstår att försöka släpa sig till jobbet, för då kliver jultomten fram och bjuder dubbelt jobbavdrag. Vad det nu kan vara för arbete som erbjuds förtidspensionerade och 65-plussare i ett land där trettiåringar faller för åldersstrecket och massarbetslöshet råder enligt Maud Olofssons och Fredrik Reinfeldts definition.
Till försämringarna i privatekonomin ska dessutom läggas att det blir dyrare att gå till doktorn, särskilt om du går ofta, medicinen blir dyrare och det blir till och med dyrare att hämta ut den. Den här regeringen satsar på en form av friskvård som går ut på att om det är dyrt att vara sjuk, blir folk fortare friska. Vad har vi läkare till?
Maud Olofssons vallöfte om bonus på 10 000 kronor till den som köper en miljöbil har inte bara, som tusenlappen, krympt, den har försvunnit. Däremot ska regeringen göra det dyrare att ha bil. En överraskning för väljarna som tycks ha hört motsatta tongångar från borgerligheten. Skatten på bensin och diesel höjs, gränsen för reseavdraget höjs och trafikförsäkringspremien åker upp ett par hundralappar i månaden.
Pensionärer, sjuka, föräldralediga och arbetslösa får det sämre nästa år när regeringen Reinfeldts politik börjar verka. I arbetslöshetsstatistiken syns den redan. Den öppna arbetslösheten ökar. Högavlönade och rika och de som bor i högt taxerade villor i
attraktiva områden, en helig treenighet, får det bättre. Sänkt fastighetsskatt, halverad förmögenhetsskatt och högsta jobbavdraget.
Sveriges ekonomi är urstark och möjligheterna att utjämna de sociala orättvisorna har aldrig varit större, men pengarna används till att vidga klyftorna och öka spänningarna i samhället. På sikt är alla förlorare.