Facklig styrka ger framgångar

MODELL SOM FUNKAR. ”Den svenska modellen ska inte monteras ner”, underströk statsminister Stefan Löfven i sitt tal till Handels kongress på Älvsjömässan i Stockholm.

MODELL SOM FUNKAR. ”Den svenska modellen ska inte monteras ner”, underströk statsminister Stefan Löfven i sitt tal till Handels kongress på Älvsjömässan i Stockholm.

Foto: MaÅa Suslin/TT

Piteå2016-04-26 23:30
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Under onsdagen avslutar Handelsanställdas förbund sin kongress i Stockholm. 250 medlemsvalda ombud från hela landet har varit samlade sedan i lördags för att lägga fast den facklig-politiska kursen inför framtiden. Med sig i bagaget hem har de även budskapet från statsminister Stefan Löfven (S), som höll ett mycket uppskattat tal till kongressen.

Han argumenterade med entusiasm för den svenska kollektivavtalsmodellen, som levererar både högre sysselsättning och reallöner.

”Den svenska modellen är fantastisk, den ska inte monteras ner”, underströk Löfven och fick applåder.

Vidare betonade statsministern vikten av en hög facklig organisationsgrad.

”För att rättvist fördela frukterna av vårt arbete behövs starka parter på arbetsmarknaden”, sa Löfven.

Årets avtalsrörelse är ett bevis. Starka fack har drivit på och medverkat till förbättringar för sina medlemmar, men utan att de äventyrat jobben och konkurrenskraften för svenskt näringsliv. Handels är ett gott exempel. Sedan 2011 har Handels ökat med mer än 12 000 medlemmar. Vid årsskiftet var 157 233 arbetare medlemmar i förbundet.

Denna växande fackliga styrka ger resultat. I en artikel i tidningen Arbetet 22 april summerade Susanna Gideonsson, ordförande i Handels, framgångarna:

”I år har vi tecknat avtal för anställda på butiker och lager, och satt ett andra märke i kronor för lågavlönade, kvinnodominerade branscher. Det är vi mycket stolta över. De nya avtalen innebär också ett viktigt steg på vägen mot tryggare jobb för våra medlemmar.

Enligt avtalen får anställningar på allmän visstid inte vara kortare än 14 dagar, vilket innebär att det värsta missbruket av anställningsformen försvinner. Det är slut på det moderna daglöneriet, där arbetstagare sms:as eller rings in över dagen.”

Också LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson framhåller Handels som ett föregångsexempel.

”Ni är ett kaxigt förbund och det ska ni vara stolta över! LO har mycket att lära av Handels när det gäller medlemsvärvning”, sa Thorwaldsson när han hälsade till kongressen.

Det är bara för Susanna Gideonsson och andra hårt arbetande Handelsaktivister att sträcka på sig. Men det finns också skäl för hela det svenska samhället att skänka en tacksamhetens tanke till Handels och andra delar av fackföreningsrörelsen.

Det finns högljudda högerdebattörer som snackar om det fackliga arbetet i Sverige som ”socialistiska maffiametoder, beskyddarverksamhet och trakasserier”.

För några år sedan kampanjade till och med CUF, centerns ungdomsförbund, under parollen ”Fuck facket forever”. Men dess bättre är sådana antifackliga angrepp undantag även på den borgerliga kanten. De flesta ser värdet av kollektivavtal och ordning och reda på arbetsmarknaden.

En förkrossande majoritet av företagen ser av betydelsen av fredsplikt, ordnade förhandlingar och att det blir lika grundförutsättningar för alla i den berörda branschen. År 2012 omfattades hela 96 procent av alla anställda inom arbetaryrken i Sverige av kollektivavtal – en imponerande siffra. Denna ordning medverkar till stabilitet på arbetsmarknaden, vilket i sin tur är bra för hela samhällsekonomin.

En smart, konstruktiv och ansvarskännande fackföreningsrörelse är en av förklaringarna till att både tillväxten och investeringarna växer i Sverige just nu.

Läs mer om