Idag är arbetslöshet den vanligaste orsaken till att människor erhåller försörjningsstöd. Och det kan aldrig ha varit meningen. Det blivit svårt för allt fler att få ett riktigt jobb och därmed ta sig in på arbetsmarknaden. Som arv efter den borgerliga regeringen har vi dessutom för tillfället en skäligen tandlös arbetslöshetsförsäkring.
Lägg därtill att försvagningen av arbetsmarknaden har bitit sig fast.
Den borgerliga regeringen snackade mycket om jobben, men det blev lite verkstad. Samtidigt befinner vi oss just nu i ett osäkert konjunkturläge med risk för fortsatt nedgång.
Det privata näringslivet håller igen på nyanställningar. Kommuner och landsting ser om sina hus. En bastant grupp kommuner och landsting aviserar sämre ekonomi för innevarande år och därmed anställningsstopp.
I december var 8,1 procent inskrivna som arbetslösa. Av dem var 14,8 procent ungdomar mellan 18 och 24 år. Det var siffrorna för hela Sverige i glesbygd och i de flesta Norrlandslän var arbetslösheten avsevärt högre.
Avsaknaden av kompetens som matchar ett nytt arbete har blivit ett
avgörande hinder för den som söker ett nytt jobb. Därför är de så viktigt att ge arbetssökande de verktyg de behöver för att också få ett jobb. All erfarenhet av dagens arbetsliv visar till exempel hur nödvändigt det är med en god grundutbildning för att så ska bli fallet.
Samtidigt visar utvecklingen hur viktigt det är med utbildning för att få ett arbete. Var tredje ledigt jobb idag kräver högskoleutbildning.
Då kan det vara svårt att få en arbetslös att passa ihop med det arbete som är ledigt.
De som av olika anledningar lämnat skolan i förtid borde därför i större omfattning slussas tillbaka in till en yrkesutbildning. Utan grundutbildning står man sig slätt i dagens jobbkonkurrensen. Avbrutna studier är tyvärr en alltför vanlig orsak till att unga saknar ett jobb.
Dagens ungdomar kommer dessutom till en skiktad och otrygg arbetsmarknad. Arbetsgivarna eftersträvar, som det alltid heter från det hållet, allt större flexibilitet, då blir deltids-och visstidsanställningar det allt vanligare erbjudandet.
Det finns mycket att göra om viljan finns. Allra mest vad gäller ungdomsarbetslösheten, där Sverige tillhör de sämsta länderna inom EU på att ge ungdomar riktiga arbeten.
Målet måste vara att pressa ner den öppna arbetslösheten. Något som den borgerliga regeringen inte klarade av.
Vad som kommer att hända under kommande år är det självfallet svårt att sia om. Vi lever i en ständigt föränderlig värld, där allt kan hända. Säkert är dock att den svenska arbetslösheten fortsätter att ligga på en hög nivå som hotar att bli högre om inte radikala åtgärder kommer till. Här har arbetsmarknadens parter ett stort ansvar.
Just nu tornar orosmoln upp sig. Våra viktigaste exportländer har en trög ekonomisk utveckling. Tidigare har den offentliga sektorn till viss del parerat uppsägningarna inom tillverkningsindustrin, men nu är det slut med det.
Den som är arbetslös, särskilt den som ung, behöver ett differentierat stöd för att åter få fäste på arbetsmarknaden. Och det brådskar.