Exit Almedalen 2017

Avslutade. Anna Kinberg Batra fick avsluta årets politikervecka i Visby och Almedalen med ett medelmåttligt och föga inspirerande tal.

Avslutade. Anna Kinberg Batra fick avsluta årets politikervecka i Visby och Almedalen med ett medelmåttligt och föga inspirerande tal.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Piteå2017-07-09 23:30
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Årets Almedalsvecka tillhör nu historien. Med facit i hand är det bara att konstatera att de ljusa sommarkvällarnas Gotland fortsatt är ett måste för politiker, journalister och organisations- och företagssverige. Samtidigt hörs röster som säger att politikerveckan helt enkelt blivit för mycket och lider av elefantiasis.

Utifrån det perspektivet tror jag inte att frånvaron av statsminister Löfven detta år haft någon större betydelse. Valåret 2018 är han inbokad.

Finansminister Magdalena Andersson var en mycket god ersättare, som bland annat kunde utlova ytterligare 20 miljarder kronor till vård, skola och omsorg. Viktiga pengar, men för att nå regeringens mål för välfärden krävs ytterligare tillskott.

Någon uppluckring av blockpolitikern kunde inte skönjas, men tydligt är att det blivit allt mer spänt mellan de borgerliga partierna. Inte minst i förhållandet till Sverigedemokraterna. Jimmie Åkesson tycks göra allt och lite till för att övertyga Moderaterna att de vore bra för de båda partierna att samarbeta på ett intimare sätt än vad som sker idag.

Anna Kinberg Batra tycks tveka om hon ska säga ja eller nej till SD-inviterna. Moderaterna säger sig ha en dialog med SD, men vad denna dialog består av är okänt. Hittills har Kinberg Batra inte fått mycket kredit för närmandet. Opinionssiffrorna visat stadigt nedåt, vilket som ett kommunicerande kärl gynnar Annie Lööf och Centerpartiet, som allt mer växer in i rollen som oppositionsledare.

Med en stark opinion i ryggen vill Centerledaren självfallet ta för sig. Hon vill till exempel avskaffa turordningsreglerna för anställda i småföretag. Något som fått både regering och Vänsterpartiet att reagera, men även moderatledaren Kinberg Batra avvisar Centerns förslag: ”Vi ska vara rädda om anställningsskyddet på svensk arbetsmarknad”, säger hon.

Huruvida Anna Kinberg Batra redan är förbrukad som Moderatledare är det svårt att sia om. Klart är att det finns starka krafter inom partiet som vill ha förändring av både politik och ledarskap, men det skulle förvåna om något radikalt kommer att ske innan valet 2018, men i dessa tider är det bäst att låta detta vara osagt.

Liberalerna och Jan Björklund har sina bekymmer. I samband med partiets landsmöte i Västerås i mitten på november utmanas han om partiledarrollen av Birgitta Ohlsson. Nu blir det ingen medlemsomröstning om valet av partiledare, men Birgitta Ohlsson lär fortsätta utmana ända fram till landsmötet.

Det stora sorgebarnet bland de förra regeringspartierna är förstås Kristdemokraterna. I en lång och obeveklig rad av opinionsmätningar har KD hamnat under fyraprocentsspärren. Så illa har det inte sett

utför KD sedan 1980-talet.

Ebba Busch Thor har inte fått fram sitt budskap. Samtidigt som övriga borgerliga partierna ser om sina hus. Inte minst Moderaterna från vilka KD tidigare kunnat få stödröster. Idag vill Moderaterna knappast ge bort några sådana när man blivit ett 15-procentsparti i de senaste opinionsmätningarna.

Läs mer om