Europa kämpar mot trafikdöden

Piteå2006-10-09 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
e Fartkameror är bra, men mellan kamerorna kör förarna fort i alla fall. Kommentaren kommer från det franska parlamentets talman. Han öppnade en europeisk parlamentarikerkonferens om trafiksäkerhet i Assemble Nationale i Paris i förra veckan. Jag var där som representant för Europaparlamentet.

Frankrike är just nu det europeiska föredömet för att hejda trafikdöden i Europa. När den franske presidenten Chirac tillträdde för tre år sedan, satte han trafiksäkerheten högst på den politiska dagordningen. Efter ett år hade man sänkt dödstalen med cirka 20 procent med hjälp av ökad polisövervakning av hastighet, alkohol och bälten.



Trafikdöden ser mycket olika ut i Europa. I norr är vi duktiga på trafiksäkerhet - vi har ju arbetat länge med det. Vi har sluppit politiska oroligheter och krig och kunnat ta itu med situationen på vägarna. Värre är det i syd och öst. Men statistiken visar också att antalet döda i EU-trafiken minskar - under de senaste fem åren med mellan 10 000 och 40 000 personer per år.

Vid Pariskonferensen talade en tjeckisk expert. Han berättade att efter Berlinmurens fall i början av 90-talet, ökade antalet döda i trafiken i Tjeckien katastrofalt. Den nyvunna politiska friheten spred sig till vägarna med olyckor och död som följd. Nu måste man vända utvecklingen, för inga medborgare vill ju acceptera att deras familj och vänner blir lättvindiga offer på vägen.



Men det är lättare sagt än gjort att hejda trafikdöden - och det gäller alla länder. När jag träffar polska trafiksäkerhetsexperter vädjar de om EU:s stöd för att få sina nationella politiker att alls börja intressera sig för situationen på vägarna. Estniska poliser säger desperat att alkoholen är deras allt överskuggande problem. I Sydeuropa är det svårt att få motorcyklister att använda hjälm och hos oss ökar alkoholen i trafiken. Det är till och med svårt att få enighet i EU om att halvljus på
dagen är bra.

I Paris var alla överens om att alla länder måste skärpa övervakningen så att reglerna följs. Om man överträder grovt måste polisen kunna beslagta nycklar och till och med fordon. Det måste dessutom bli självklart att alla länder kan driva in trafikböter av utländska medborgare.



Men vi kan inte straffa bort alla problem - det visar den franska talmannens erfarenhet. Vi måste också arbeta långsiktigt. I Storbritannien exempelvis använder man sms-kampanjer till ungdomar och interaktiva trafik-webbsidor för barn.
Läs mer om