EU-val med piratstämpel
Den första prognosen i valet till EU-parlamentet låg väl i fas med de senaste opinionsmätningarna. Socialdemokraterna är det parti som fått flest röster. Piratpartiet blev detta vals Junilista, en Junilistan som med söndagskvällens siffror knappast kommer in i parlamentet.
Piratpartiet blev det svenska EU-valets stora vinnare medan de stora partierna höll sina ställningar med Socialdemokraterna som det överlägset största partiet.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Nu ska sägas att det jag skriver bygger på preliminära siffror. När alla röster är räknade kan förhållandena se annorlunda ut om än på marginalen med en eller två procent upp eller ner.
27 länder har under veckan röstat på sina kandidater till de 736 platserna i EU-parlamentet. I parlamentet är inte de enskilda nationella parlamentarikerna så tunga som de största parlamentsgrupperna. Det handlar om höger och vänster. Frågan är vilken av dessa två grupper som får en starkaste ställningen. Just i denna kväll lutar det åt att högerblocket blir fortsatt den största gruppen i parlamentet.
Samtidigt finns en tendens att sittande regeringar i EU-länderna har blivit straffade. Olika missnöjespartier har kommit in i parlamentet, eller om man så vill enfrågepartier som vårt svenska Piratparti, som upprepar Junilistans framgångssaga från förra EU-valet om än med lägre siffror. I längden går det inte överleva på en enda fråga om fildelning. Mer måste till för att locka väljare vid nästa val till EU- parlamentet, men dit är det fem år.
Glädjande är att Sverigedemokraterna, som satsat så hårt på EU-valet, inte fick mer än drygt två procent av rösterna.
Framgångspartierna i EU-valet blev Miljöpartiet och Folkpartiet. Det senare med vallokomotivet Marit Paulsen i spetsen. Båda partierna med drygt 11 procent. För de två stora partierna Socialdemokraterna och Moderaterna är det bara att konstatera att de har svårt att hävda sig i EU-val.
Marita Ulvskog har hållit ställningarna, men i ett riksdagsval hade drygt 25 procent varit en katastrof, och Gunnar Hökmark (M) ar kämpat på, men valresultatet blev långt lägre än vad Moderaterna nådde i riksdagsvalet 2006.
Förklaringen är att valdeltagandet är lågt och att människor i ett Europaparlamentsval känner sig fria att rösta hit och dit. När det handlar om svensk inrikespolitik blir uppställningen för de stora partierna och från dess trogna väljare något helt annat. Därför ska Socialdemokraterna inte se det resultat som hyggligt. Ingen egentlig framgång , men ett stabilt läge i jämförelse med det förra EU-valet.
Det går heller inte att klaga på valrörelsen och dess intensitet. Den har varit ivrigare än tidigare år. I alla fall under de senaste två veckorna. Sedan kanske kvaliteten på valrörelsen varit lite si och så.
För väljarna har det dessutom varit komplicerat med att vallokalerna, i alla fall, utanför storstäderna varit färre än under riksdagsvalen.
Det gäller även förhandsröstningen. Den fungerade mycket bättre när Posten fanns med sina kontor. Sådant påverkat valdeltagandet. Har man långt till sin vallokal så ligger man hellre på sofflocket.
Valet har ökat i betydelse. EU-parlamentet har fått allt mer att säga till om. Något som allt mer kommer att påverka vår vardag nu och i framtiden. I och med detta borde fler gå och rösta än de cirka 40 procent som röstade i det svenska EU-valet. I hela unionen röstade enligt de första siffrorna omkring 43 procent. I förra valet röstade
45,4 procent. Legitimiteten för EU urholkas därmed. Människor i de 27 medlemsländerna bryr sig allt mindre om EU. Ett demokratiskt problem.