Det gäller att få upp det svenska folkets tidigare så dåliga intresse. Vid förra valet 2009 röstade endast 45,5 procent röstberättigade medan till exempel 59,5 procent av danskarna gick till valurnorna.
Europaunionen består i dag av 28 länder, länder som går till val för att rösta fram ett nytt parlament med 751 direktvalda ledamöter. Av dessa 20 svenska, där Socialdemokraterna är största enskilda parti.
Allt började en gång med ett Sverige som motståndare till Europatanken. Vi slog vakt om vår neutralitetspolitik och alliansfrihet.
Marshall-hjälpen blev motorn i den ekonomiska uppbyggnaden av det krigshärjade Västeuropa. När hjälpen upphörde måste de enskilda länderna utvecklas av egen kraft. Som ett hot fanns Östeuropa och det då kommuniststyrda Sovjetunionen. Järnridån var cementerad. Det kalla kriget var påtagligt och för många en skrämmande verklighet.
Då behövdes både ett fredsprojekt och ett ekonomiskt projekt för en stabil utveckling i Europa. De sex länder som skrev sig samman i kol- och stålunionen kom också att vara tillskyndarna av och undertecknarna av Romfördraget, som först ledde till EEC och sedan till dagens EU.
Ett EU som i dag stöds en folklig majoritet även i Sverige. Den europeiska gemenskapen har haft och kommer att ha stor betydelse för vårt lands fortsatta utveckling. Vi är ett land som är starkt exportberoende och då är medlemskapet ett måste.
För Sverige var vägen till i EU lång och krokig. Den gick över organisationer som Efta och Nordek, men 1995 blev Sverige medlem i EU. Allt genom den dåvarande statsministern Ingvar Carlssons initiativ.
Trots att folkomröstningen om EU-medlemskapet blev en smärre rysare, där för och emot ett medlemskap länge vägde jämt, upplever nog de allra flesta av oss att just att den ekonomiska gemenskapen haft stor betydelse för svensk ekonomi.
I begynnelsen var kol-och stålunionen ett viktigt embryo för en utvidgad handelspolitisk gemenskap. I dag består EU av 28 medlemsländer. Den gemensamma europeiska ekonomin har växt sig allt starkare. Dessutom vet vi att EU-gemenskapen fortsätter att utvecklas.
Nya nationer står i kö för att bli medlemmar i gemenskapen. I utvidgningsarbetet inom EU spelar Sverige en viktig roll. För svensk ekonomi är det viktigt att de ledande länderna i Östeuropa och Baltikum också i allt större grad är integreras i EU.
Parisfördraget som blev embryot till EU slog fast att "Europa endast kan byggas upp genom konkreta åtgärder som först och främst skapar verklig solidaritet och genom upprättandet av gemensamma grundvalar för ekonomisk utveckling.”
Då var detta visioner, kanske drömmar. I dag är det en realitet.
Arbetet för att skapa tillväxt och välstånd i Europa har hittills varit framgångsrikt. Mycket återstår självfallet att göra och det finns i många stycken mycket att kritisera inom EU. Men grundidén är riktig.
Däremot kommer de enskilda länderna aldrig att frånta sig sitt eget ansvar och sin egen politik. Det är långt till ett enhetligt, politiskt förenat Europa. Mer en utopi än en framtida möjlighet. De enskilda medlemsländerna slår vakt om sin särart och så lär det förbli.