Ett Sverige som inte fungerar
SNÖKAOS Under januari månad kom vart tionde tåg aldrig fram och bland övriga var förseningar mer regel än undantag. I Stockholm har tunnelbanetrafiken ovan jord ställts in. Ambulanser som inte tar sig fram i vinterväglag. I lördags kunde man i radions trafikinformation höra att Vägverket i Dalsland meddelat att man ställde in snöröjningen. Allt på grund av vintervädret.
Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Att snöröjningen kan bli överbelastad vid enstaka tillfällen på grund av extrema snöfall kan man inte bygga bort. Det skulle kosta alldeles för mycket och knappast kunna anses motiverat. Därför får man nog som medborgare ibland stå ut med att vägar proppas igen och blir ofarbara. Men det är ändå motiverat att utifrån denna vinters facit ställa sig frågan om inte även snöröjningsresurserna är underdimensionerade på vissa håll i vårt land. Att som Vägverket i Dalsland helt enkelt ge upp är en varningsklocka som borde få makthavarna att vakna till.
När det gäller tågtrafiken är situationen helt uppenbart en annan. Banverkets Minoo Akhtarzand konstaterade häromdagen att om det inte varit för kylan så hade SJ kunnat utnämna år 2009 till punktlighetens år. SJ:s Jan Forsberg hänvisade i sin tur till att detta är värsta året sedan 1986, och då får man utgå att han hänvisade till vädret. Men är det hela sanningen. Banverkets Tommy Johansson kom nog sanningen närmare när han utfrågades i riksdagen i torsdags när han sade: "Vi har haft ett för järnvägssystemet extremt väder". Det handlar alltså om alltför dåliga tåg och ett undermåligt underhåll av järnvägsspåren. Detta gör att effekterna av vintervädret blir större.
Med bättre utrustning och bättre spår hade man klarat både kyla och snöfall mycket bättre. Tågen hade kunnat ta sig fram på ett mycket bättre sätt och kunnat hålla tiderna mycket bättre. Undanflykterna har varit många. Det monumentala fiaskot har kopplats till allt ifrån älgpåkörningar, lågt flygande rovfåglar till ökat antal resenärer. Ni läste faktiskt rätt. Det ska tydligen vara svårare att hålla tiden om man har många resenärer.
Att grundläggande infrastruktur som järnvägar och vägar inte klarar av svenskt vinterklimat är ett allvarligt hot mot vårt samhälle. Människor, i hela vårt land, måste kunna lita på att det går att ta sig fram, även vintertid. Det kravet måste man som medborgare kunna ställa. Det är avgörande för den civila tryggheten i vårt land. Det är därför dags att våra makthavare tar sig en funderare på hur man ska klara de vintrar vi vet kommer att komma även fortsättningsvis. Utfrågningen i riksdagen var ett välkommet första steg, men nu kräver vi konkreta åtgärder också. Inte bara tomt prat.