I regeringskansliet fanns varnande röster. En medarbetare till näringsministern tyckte att prislappen var för hög. Men det var känsligt för Maud Olofsson att på nytt ta en konflikt med ledningen för Vattenfall. När hon drog ärendet i partiledarkretsen blev slutsatsen: "... finns ej skäl att säga nej till affären".
Vattenfall betalade och statsministern gav sitt godkännande till vad som kallats den sämsta affär någon gjort i Sverige.
Tidskriften Fokus avslöjade det hela redan år 2011. Men av någon anledning fick inte den genomarbetade nyhetsartikeln något genomslag. Nu har emellertid fler fått upp ögonen.
"Hittills, efter fyra år, har Nuon kostat Vattenfall över 15 miljarder kronor i nedskrivningar, alltså rena förluster", skriver Svenska Dagbladet.
Också det är en svindlande stor summa, några miljarder högre än statens årliga anslag till kultur, medier, trossamfund och fritid.
Statsminister Fredrik Reinfeldt har envetet hänvisat till förra näringsministern Maud Olofsson. Folkpartiledaren Jan Björklund hade visserligen varit med på mötet men kunde inte erinra sig några detaljer, som om hundramiljardsaffärer var vardagsmat.
Finansminister Anders Borg, som inte var med på mötet då man enades om att det inte fanns skäl att säga nej till affären med Nuon, framträder som regeringens talesperson och betonar att frågan då handlades i näringsdepartementet. Det blir en evig rundgång. Man pekar ut varandra och försöker smita undan från ansvar.
Socialdemokraternas ekonomiska talesperson Magdalena Andersson debatterade i morgonteve med finansmarknadsminister Peter Norman. Men hon vände sig hela tiden till Fredrik Reinfeldt och avkrävde honom besked. Med tanke på att statsministern var med och godkände den usla affären måste han också träda fram och ta ansvar, istället för att hela tiden peka på en ex-politiker i Högfors i Västerbotten.
Reinfeldt visar prov på dåligt ledarskap.
Det är inte brottsligt att göra dåliga affärer. Men alla som är delaktiga - det kan röra sig om en vd, en styrelseordförande, en bolagsstämma eller en statsminister - måste vara beredda att ta ansvar. Och en regering som klämt åt sjuka och arbetslösa har ett särskilt ansvar att berätta hur man kunde ge grönt ljus till en vidlyftig affär som initierade bedömare varnade för.
Nuonaffären sticker hål på myten om att de borgerliga partierna är suveräna på att sköta företag, till skillnad från de socialdemokratiska fogdarna. Tveklöst kommer den usla affären att ligga alliansen i fatet och förtroendet för i första hand Fredrik Reinfeldt kan snabbt erodera.